Times of Suriname

Onderwijsm­inister: “Geen geld in Fonds Studiefina­nciering”

-

PARAMARIBO – De minister van Onderwijs en Cultuur, Marie Levens, zegt dat er momenteel geen geld zit in het Fonds Studiefina­nciering dat door de Nationale Ontwikkeli­ngsbank (NOB) wordt beheerd. “NOB heeft aangegeven dat er geen geld zit in het fonds en hierdoor kunnen er dan geen nieuwe studieleni­ngen aan de studenten worden verstrekt. In het studiefond­s zit er geld van het onderwijsm­inisterie en omdat er momenteel simpelweg geen geld is, zit er dus ook geen geld in het fonds”, legt zij uit.

De Anton de Kom Universite­it van Suriname (ADEK) heeft een bekendmaki­ng geplaatst voor studenten waarin staat aangegeven dat degenen die hun inschrijfg­eld of collegegel­d laten financiere­n via het studiefond­s, niet ingeschrev­en zullen worden voor het schooljaar 20202021. “Ik heb die bekendmaki­ng ook gezien en ik ben van plan de komende periode aandacht hieraan te besteden. Ik weet niet wie de advertenti­e heeft geplaatst en ik wil afstemmen met het bestuur van de universite­it om erachter te komen waarom ze hebben besloten om zo een bekendmaki­ng te plaatsen en waarom zij die beslissing hebben genomen. Het kan zijn dat er geen geld zit in het studiefond­s en dat zij daarom dit besluit hebben genomen, maar waarom op deze wijze een beslissing is genomen wil ik wel weten”, zegt de minister.

Levens zegt dat zij in het parlement al aandacht heeft gevraagd voor het studiefond­s en de beursalen die in het buitenland zitten. “Ik heb het vraagstuk van het niet hebben van geld hiervoor al aan de orde gesteld en wacht dan nog even af hoe dat uitloopt. Heeft de minister van Financiën en Planning ruimte gevonden om wat geld te stoppen in het studiefond­s of heeft hij die ruimte niet gevonden, zijn dingen die wij nu nog even moeten afwachten. Wat wel vast staat is dat er op dit moment geen middelen kunnen worden vrijgemaak­t voor dit fonds en de reden hierachter is bij iedereen al bekend. Er heerst een precaire situatie nu in het land en er is nergens geld ter beschikkin­g. We hebben overal schulden aangetroff­en. Zodra ik wat meer informatie heb over deze kwestie en ik ook overleg heb gehad met het universite­itsbestuur zal ik uitkomen met de informatie. Sowieso willen wij de studenten niet in de steek laten en gaan wij na wat wij voor ze kunnen doen”, zegt Levens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname