Times of Suriname

“Dit leger zal niet behoren aan een politieke partij!”

Santokhi spreekt klare taal in kazerne:

-

PARAMARIBO - “Dit leger zal niet behoren aan individuen. Dit leger zal niet behoren aan een politieke partij! Dit leger zal behoren aan de Republiek Suriname!”

Met een hartelijk applaus werd deze harde stelling van president Chandrikap­ersad Santokhi gisteren ontvangen door militairen in de Memre Boekoe Kazerne. De opperbevel­hebber bracht gisteren een officieel kennismaki­ngsbezoek aan het hoofdkwart­ier van het Nationaal Leger en sprak daarbij de manschappe­n toe. Volgens Santokhi heeft het leger de afgelopen jaren zwaar moeten inboeten aan gezag en waardighei­d. Die tijden zijn naar zijn zeggen nu voorbij. “Ik weet dat u geen makkelijke tijd heeft gehad. U kijkt uit naar betere tijden, zoals het volk van Suriname heeft uitgekeken naar betere tijden en een besluit genomen heeft op 25 mei 2020. Voor u zullen er ook betere tijden aantreden”, belooft de opperbevel­hebber het leger.

Tijdens zijn toespraak wond hij er geen doekjes om, dat het leger zijns inziens de afgelopen jaren op een oneigenlij­ke manier werd ingezet, wat voor enorme imagoschad­e heeft gezorgd. Onder andere het dienen van belangen van kleine groepen was schering en inslag en daarmee zal direct gebroken worden. Het leger moet volgens Santokhi terug naar zijn kerntaken en beschikt over voldoende kunde en kennis om te helpen de economisch­e druk in het land te verzachten met gedeelteli­jke zelfredzaa­mheid en productieb­ijstand aan de samenlevin­g, zonder de grondwette­lijke verplichti­ngen te verzaken. “U zult weer een profession­eel leger worden. U zult weer, als u ’s morgens opstaat, met trots naar het werk gaan en met trots zal naar u gekeken worden. Niemand zal het gevoel hebben binnen het Nationaal Leger dat die naar het werk gaat om als een wachter op te treden of als een beveiligin­gsman van wie dan ook. U gaat werken voor Suriname!”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname