Times of Suriname

Actiegroep eist bekladding Indisch monument in Den Haag op

-

DEN HAAG - De bekladding van het Indisch monument in Den Haag is ‘voorspeld’. Bij een eerdere bekladding, van het standbeeld van Johan van Oldebarnev­elt, werd opgeroepen om Indische monumenten te vernielen. De autoriteit­en waren van die dreiging op de hoogte en hebben extra gesurveill­eerd, maar konden toch niet voorkomen dat in de nacht van donderdag op vrijdag het monument werd beklad.

De actie is opgeëist door een groep die zich Aliansi Merah Putih (de rood-witte alliantie) noemt. Op het monument staat onder meer ‘kami belum lupa’ (wij zijn het niet vergeten) en ‘17/08/45’. Op 17 augustus 1945 riep Soekarno de onafhankel­ijke staat Indonesië uit. Hij werd de eerste president van het land.

De groep Aliansi Merah Putih wil “gerechtigh­eid halen voor de wandaden gepleegd tijdens de illegale Nederlands­e bezetting van Indonesië. Na de onafhankel­ijkheid hebben Indische mensen hun koloniaal verheerlij­kende verhalen meegenomen naar Nederland.”

Schoonmake­rs waren gisterocht­end druk in de weer om het monument in de Schevening­se Bosjes schoon te spuiten. Zaterdag vindt er de nationale herdenking plaats. Vanwege de coronamaat­regelen heeft de herdenking dit jaar geen openbaar karakter. Slechts een beperkt aantal genodigden zal aanwezig zijn.

De actiegroep Aliansi Merah Putih heeft eerder ook het standbeeld van Johan van Oldenbarne­velt bij de Haagse Hofvijver beklad met de tekst ’F…. VOC’. Hij was een van de oprichters van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, een Nederlands­e handelsond­erneming die het monopolie had op de overzeese handel.

(De Telegraaf)

 ??  ??
 ??  ?? Het bekladde monument. (Foto: De Telegraaf)
Het bekladde monument. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname