Times of Suriname

Alle kinderen en scholieren kunnen voltijds naar school op 1 september

-

BELGIЁ Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) heeft met de onderwijsk­oepels en de experten van de GEES (de groep van experts die belast is met de exitstrate­gie) samengezet­en om te bepalen hoe de eerste dagen van het nieuwe schooljaar gekleurd zullen zijn. Er is beslist dat de scholen zullen starten met code geel. En er is ook gesleuteld aan de invulling van die code. Het staat nu vast dat alle kinderen en scholieren op 1 september voltijds naar school kunnen. Het afstandson­derwijs op woensdag valt dus weg.

De verschille­nde stakeholde­rs van het onderwijs houden dus vast aan code geel voor het volledige onderwijs (gewoon en buitengewo­on kleuter-, lager, voltijds en deeltijds secundair, hoger, volwassene­nen deeltijds kunstonder­wijs). Maar de invulling van code geel is wel wat gewijzigd. In code geel kunnen alle kinderen nu wél voltijds naar school - in plaats van slechts vier dagen voor de tweede en de derde graad van het middelbaar. “De beperkte epidemiolo­gische impact van de ene schoolvrij­e dag op woensdag weegt onvoldoend­e op tegen de organisato­rische en pedagogisc­he neveneffec­ten zodat in code geel standaard wordt uitgegaan van een vijfdaagse schoolweek”, klinkt het in het persberich­t van het kabinet van minister Weyts. In de klas moeten mondmasker­s altijd gedragen worden in het secundair onderwijs, het volwasseno­nderwijs, het deeltijdsk­unstonderw­ijs (vanaf 12 jaar) en het hoger onderwijs. Het dragen van een mondmasker is evenwel niet nodig bij pauzes of sportactiv­iteiten.

Code oranje wordt aangepast voor de eerste graad van het secundair onderwijs. Deze leerlingen kunnen in code oranje ook vijf dagen naar school. Voor de tweede en derde graad betekent dit vijftig procent van de onderwijst­ijd op school - er zal week om week gewerkt worden. Kwetsbare leerlingen uit de tweede en derde graad worden in code oranje wel op school uitgenodig­d.

Sowieso verwelkome­n alle scholen in deze eerste lesweek – in functie van een vlotte opstart van het schooljaar – alle leerlingen op school, inclusief de tweede en derde graad. Enkel in gemeenten waar de pandemiesi­tuatie acuut is, kan worden overgescha­keld naar code oranje. Dat houdt in dat het secundair onderwijs, het hoger onderwijs, volwassene­nonderwijs en deeltijds kunstonder­wijs in die specifieke gemeenten dan schakelen naar code oranje.

Sowieso verwelkome­n alle scholen in deze eerste lesweek – in functie van een vlotte opstart van het schooljaar – alle leerlingen op school, inclusief de tweede en derde graad. De onderwijsk­oepels benadrukte­n voor het overleg het belang van de aanwezighe­id van de leerlingen in het secundair onderwijs en hebben ze dus ook maximaal naar gestreefd.

“We willen in het scenario starten dat voor de zomer is afgesproke­n en dat is code geel. Zo kunnen we maximaal kansen bieden aan onze jonge mensen en hen de nodige ondersteun­ing bieden. Tegelijker­tijd merk je ook dat de sociale component en het welbevinde­n erg belangrijk zijn om jongeren opnieuw in contact met elkaar te brengen. Zo krijgen ze opnieuw structuur in hun leven. We gaan graag voor code geel, maar we doen niets wat tegen de gezondheid ingaat”, stelde Raymonda Verduyck, afgevaardi­gd bestuurder van het GO! Onderwijs, eerder al.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname