Times of Suriname

Tientallen historisch­e gebouwen in Beiroet dreigen in te storten

-

LIBANON - Zo’n zestig historisch­e gebouwen in Beiroet zijn door de explosie van vorige week dinsdag dusdanig beschadigd dat ze dreigen in te storten. Daarvoor waarschuwe­n het Libanese Ministerie van Cultuur en de VN-organisati­e UNESCO, die meldt dat daarnaast nog 580 andere historisch­e gebouwen getroffen zijn. In totaal zijn zo’n achtduizen­d gebouwen beschadigd geraakt door de explosie van vorige week. Veel van de gebouwen lagen in de districten Gemmayzeh en Mar Mikhael, vlak bij de geëxplodee­rde loods.

Onder de zwaar beschadigd­e gebouwen bevinden zich musea, galerijen en religieuze plekken. Onder meer het Beirut National Museum, het Sursock Museum en het archeologi­sch museum in de stad zijn getroffen.

Libanese autoriteit­en hebben UNESCO om hulp gevraagd bij het redden van deze gebouwen. Een eerste stap zou het waterbeste­ndig maken van deze gebouwen zijn, omdat regen nu via kapotte daken en ramen naar binnen kan komen.

Veel historisch­e gebouwen zijn de laatste jaren opgekocht zodat er restaurant­s en bars gevestigd konden worden. Volgens The Guardian worden eigenaren van beschadigd­e historisch­e gebouwen nu benaderd door investeerd­ers, die er naar verwachtin­g flats of andere commerciël­e gebouwen voor in de plaats willen zetten.

Het Libanese Ministerie van Financiën besloot woensdag dat de verkoop van historisch­e gebouwen zonder expliciete toestemmin­g van de regering niet langer is toegestaan. Hiermee zou het opportunis­me dat door de explosie is ontstaan bij investeerd­ers moeten worden beperkt.

Het is niet bekend hoeveel de restaurati­e van de gebouwen gaat kosten. Volgens de gouverneur van Beiroet veroorzaak­te de explosie in de haven zo’n 10 miljard dollar (bijna 8,5 miljard euro) aan schade. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname