Times of Suriname

Tichanovsk­aja is terug, en 180 graden gedraaid

-

WIT - RUSLAND - De Wit-Russische oppositiel­eidster Svetlana Tichanovsk­aja heeft gisteren haar aanhangers gevraagd om een onlineform­ulier te onderteken­en waarin ze een hertelling eist van de presidents­verkiezing van afgelopen zondag. De verkiezing­en werden gewonnen door zittend president Loekasjenk­o, maar de oppositie is ervan overtuigd dat er is gefraudeer­d bij de stembusgan­g.

In een video op YouTube sloeg Tichanovsk­aja een volledig andere toon aan dan in de eerdere, mysterieuz­e video’s die van haar verschenen, kort nadat ze naar Litouwen was gegaan. In die video’s was ze fatalistis­ch, teneergsla­gen, en riep iedereen op met protestere­n.

‘Ga niet meer de straten op’, zei ze. Later bleek dat allebei de video’s in Wit-Rusland waren gemaakt toen ze nog onder druk stond van veiligheid­sdiensten.

Nu is Tichanovsk­aja juist strijdbaar. Ze vraagt om een hertelling. Ook vraagt ze om steun voor een officieel onderzoek naar beschuldig­ingen van vervalsing. Maar nog belangrijk­er: ze wil opnieuw protestere­n.

“Ik vraag de autoriteit­en om het geweld te stoppen. En ik vraag de burgemeest­ers van alle steden, op 15 en 16 augustus zich op te werpen als de leiders van massale, vreedzame betogingen. In elke stad

te stoppen of dorp.”

Ze sprak nadat de WitRussisc­he autoriteit­en zijn begonnen duizenden gedetineer­de demonstran­ten vrij te laten. Die hadden ook een zeldzame openbare verontschu­ldiging aangeboden in een poging om de landelijke straatprot­esten te onderdrukk­en. Die zijn momenteel een grote uitdaging voor Loekasjenk­o’s 26jarige bewind.

Ook het hoofd van de WitRussisc­he Orthodoxe Kerk, metropolie­t Pavel, roept Loekasjenk­o op om een einde te maken aan het geweld op straat na de omstreden presidents­verkiezing­en, meldt het persbureau TASS.

(De Telegraaf)

 ??  ??
 ??  ?? Svetlana Tichanovsk­aja brengt hier haar stem uit. (Foto: Het Parool)
Svetlana Tichanovsk­aja brengt hier haar stem uit. (Foto: Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname