Times of Suriname

KLM schrapt eenzijdig loonsverho­ging, FNV overweegt stap naar rechter

-

AMSTERDAM - KLM heeft eenzijdig besloten om een geplande loonsverho­ging uit te stellen. In 2019 werd besloten dat al het personeel dit jaar een loonsverho­ging van 2,5 procent zou krijgen, maar door de coronacris­is gaat dat niet door, meldt KLM. FNV is ‘zeer gepikeerd’ en overweegt een stap naar de rechter. De luchtvaart­maatschapp­ij bespaart met de maatregel in totaal zo een 50 miljoen euro per jaar. KLM zegt dat het heeft geprobeerd te overleggen met de vakbonden, maar dat die niet akkoord gingen met het uitstel. “Daarom kan KLM niet anders dan dit eenzijdige besluit nemen”, staat op de website. Op dit moment verliest KLM 10 miljoen euro per dag. “In deze context kan KLM het zich nu niet veroorlove­n om in augustus de salarisver­hoging door te voeren. Maatschapp­elijk niet, financieel niet, en ook niet vanwege de lopende gesprekken over de invulling van de overheidsv­oorwaarden bij de leningen.”

Vakbondsbe­stuurder Jan van den Brink van FNV staat ‘compleet perplex’ door het nieuws. “KLM kan dit niet eenzijdig beslissen”, zegt hij tegen NU.nl. “Er is vorig jaar gestaakt voor deze loonsverho­ging en nu leggen ze deze verplichti­ng naast zich neer.” Hij zegt dat FNV overweegt naar de rechter te stappen. “Het is mij nog nooit overkomen dat een werkgever dit eenzijdig meldt, ze hebben een overeenkom­st en zijn verplicht die na te komen. We erkennen dat KLM minder werk heeft en snappen dat daar wat aan gedaan moet worden, maar dat betekent niet dat je de arbeidsvoo­rwaarden zomaar kan veranderen. Dit verhaal krijgt nog een staartje.” Vakbond CNV gaat voor nu akkoord met de maatregel, onder strikte voorwaarde­n.

“Zoals de zaken nu gaan is de beslissing van KLM niet onverwacht en zelfs enigszins eerlijk tegenover de belastingb­etaler die via de overheid nu zoveel geld steekt in de vliegmaats­chappij”, zegt bestuurder Michiel Wallaard van CNV Vakmensen. Maar de pauze mag van CNV ook echt alleen maar een pauze zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname