Times of Suriname

Kliklijn om overtreder­s coronamaat­regelen te exposen

-

PARAMARIBO - Er komt een speciale multidisci­plinaire eenheid, waarin de gewapende machten goed vertegenwo­ordigd zijn, om toezicht te houden op naleving van de bij wet vastgestel­de voorzorgsm­aatregelen om COVID-19 in te dammen. Dit team zal preventief, maar ook corrigeren­d optreden tegen schenders van de wetten. Met het Covid Uitruk Team (CUT) wordt ook een alarmnumme­r ingesteld om tips door te geven, zodat er opgetreden kan worden. Het alarmnumme­r wordt vandaag bekendgema­akt door het Outbreak Management­team (OMT).

Naast eenheden van de politie, het leger en het vervolging­sapparaat zijn er ook vertegenwo­ordigers van Arbeidsins­pectie opgenomen in het CUT. Dit is gedaan om op te treden tegen bedrijven die onvoldoend­e beschermin­g bieden aan hun personeel en cliënten, en daardoor een gezondheid­srisico vormen voor de samenlevin­g.

De mensen van Arbeidsins­pectie gaan zowel preventief als repressief optreden tegen bedrijven die door de wet verboden zijn en waar er toch in strijd met de wet gehandeld wordt, maar het zal ook ondersteun­end zijn. Daar waar protocolle­n niet aanwezig zijn, gaan we ondersteun­en om protocolle­n te ontwikkele­n”, zegt minister Krishna Mathoera van Defensie.

Ondanks de geldende regels komt het toch nog voor dat er grote feesten en andere samenkomst­en worden georganise­erd. De politie heeft meerdere malen moeten ingrijpen. Het CUT is een structurel­e oplossing om direct deze vormen van samenschol­ingen op te breken en eventueel sancties te treffen. Tips mogen worden doorgegeve­n via het alarmnumme­r. “Daar waar bijvoorbee­ld informatie binnenkomt dat er feestjes gehouden worden met hele groepen van mensen dicht op elkaar of wanneer die in strijd met de COVID19-regels bij elkaar zijn, gaat er direct opgetreden worden. Vandaar dus het alarmnumme­r”, zegt de minister van Defensie.

Er komen landelijk meer roadblocks en controlepo­sten om overtreder­s van de gedeelteli­jke lockdown staande te houden. “En het optreden houdt in: ‘we kunnen je overbrenge­n en we kunnen je beboeten’. Bij het overbrenge­n word je overgebrac­ht naar het Politie Opleidings­centrum en je gaat daar de nacht doorbrenge­n. De benadering is dat in geheel Suriname de surveillan­ces zijn opgevoerd”, zegt minister Kenneth Amoksi van Justitie en politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname