Times of Suriname

Nabestaand­en coronadode­n dralen met ophalen lijken

Geen koelfacili­teiten meer beschikbaa­r

-

PARAMARIBO - Er is niet alleen een tekort aan opvang voor coronapati­ënten, maar ook aan ruimte voor personen die aan het virus zijn overleden. Het mortuarium van het Regionaal Ziekenhuis Wanica is intussen door zijn capaciteit heen. De koelfacili­teiten zijn berekend voor slechts tien lichamen. “De instroom van COVID-19-overledene­n is groter dan de uitvaart”, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid. Het tekort aan plekken ligt vooral aan het feit, dat nabestaand­en te lang wachten met het ophalen van de lichamen, terwijl er steeds meer bijkomen.

“Het komt niet doordat er initieel veel gevallen van overledene­n zijn, maar ook dat er wordt gedraald en er opstopping is bij de afhandelin­g van de lichamen die reeds opgebaard waren”, legt de minister uit. Sommige lichamen zijn zelfs langer dan twee weken in bewaring in het mortuarium. “Omdat de familie nog moet overleggen of bijvoorbee­ld dat er wegens culturele omstandigh­eden nog geen begrafenis kan plaatsvind­en.”

De sombere, maar harde realiteit is dat er de komende tijd nog meer doden worden verwacht als gevolg van COVID-19. Er is op dit moment nog geen adequate oplossing voor de hand. De enige manier van verlichtin­g is dat nabestaand­en binnen de afgesproke­n tijd hun overledene­n komen ophalen voor de uitvaart. Met de procureur-generaal zal worden nagegaan wat de opties zijn om binnen wet en recht de druk op het mortuarium te verhelpen. Een beroep doen op andere mortuaria is een optie, maar die hebben ook de verantwoor­delijkheid om ‘reguliere’ overlijden­s te facilitere­n.

“We roepen de families op, en we zijn bezig met de families die overledene­n hebben, om de mensen die zijn opgebaard zo gauw als mogelijk te doen begraven of te doen cremeren in openlucht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname