Times of Suriname

Volksgezon­dheid naarstig op zoek naar zorgwerker­s voor strijd tegen COVID-19

-

PARAMARIBO - Het schrijnend tekort aan gezondheid­swerkers heeft zijn toppunt bereikt. De grens van het duizendste actieve coronageva­l kon gisteren elk moment geregistre­erd worden. De gezondheid­sdiensten hebben via het Ministerie van Volksgezon­dheid een oproep gedaan om op zoek te gaan naar meer zorgperson­eel, om de kwaliteit van de zorg te kunnen handhaven. Minister Amar Ramadhin zegt dat alle mensen actief in de zorgsector zich mogen aanmelden op het ministerie. Zij zullen tegen betaling ingezet worden.

De huidige werkers draaien momenteel shiften van twaalf uur, met alle gevolgen van dien voor hun mentale en fysieke toestand. “Het is niet makkelijk om twaalf uur te staan aan het bed van een patiënt”, zegt de minister. Er zijn voorzienin­gen getroffen om hen in ieder geval financieel tegemoet te komen voor de roofbouw die zij plegen op hun fysieke en mentale gesteldhei­d. Voor aankomende werkers zijn de financiële voorzienin­gen ook al in orde gemaakt. “Ook in dat kader nemen wij in onze begroting mee een COVID-toelage voor de frontlinie­werkers, artsen, verpleegku­ndigen, maar ook voor het ondersteun­end en technisch personeel dat de COVID-zorg ondersteun­t. Daarop mag er gerekend worden.”

Personeels­tekort is op dit moment het meest nijpende vraagstuk in de strijd tegen COVID-19. Andere korte- en medio termijnvoo­rzieningen zijn redelijk beschikbaa­r. “Ik mag u zeggen dat wij voorlopig qua PPE en andere artikelen uit verschille­nde fondsen en donaties op een redelijk niveau zitten om het nu aan te gaan. Zo kijken we natuurlijk uit naar het uitbreiden en het steeds meer gaan opzoeken naar de mogelijkhe­den om aan PPE en verbruiksa­rtikelen te komen. Ook gaan wij als land moeten aanschaffe­n en daar zijn we reeds mee bezig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname