Times of Suriname

Gretl Wolfram: “Winkeliers hebben het niet makkelijk nu”

-

PARAMARIBO – Winkeliers hebben het momenteel absoluut niet makkelijk en proberen zoveel als ze kunnen het hoofd boven water te houden. Dit zegt de voorzitter van de Winkeliers en Ondernemer­s Vereniging Suriname (WOVS), Gretl Wolfram, tegen de krant. Aan de ene kant zijn er strenge protocolle­n die door de overheid zijn ingevoerd voor winkels en kleine supermarkt­en die moeilijk na te leven blijken te zijn, en aan de andere kant krijgen winkeliers problemen met klanten die in de winkels komen en zich niet aan de COVID-19- maatregele­n willen houden. “De schuld wordt in beide gevallen op de winkeliers geschoven, maar ook zij proberen zoveel mogelijk de maatregele­n na te leven en te overleven”, zegt Wolfram.

De voorzitter zegt dat er gisteren door de overheid speciale protocolle­n voor winkeliers en kleine supermarkt­en gepublicee­rd zijn en zij hiervan op de hoogte zijn gebracht. “Vele van de protocolle­n kunnen de winkeliers op dit moment niet naleven, zoals het plaatsen van wasbakken buiten, het hebben van aparte in- en uitgangen en extra markering overal in de winkels plaatsen. De winkels moeten ruimte daarvoor hebben en velen hebben gewoon niet zoveel ruimte in hun winkel om daaraan te voldoen. Aan de andere kant moeten de winkeliers ook een grote investerin­g doen om aan alle protocolle­n te kunnen voldoen en dat lukt nu in deze tijd gewoon niet. Desondanks willen wij meewerken en zullen wij wel zoveel mogelijk proberen om de protocolle­n na te leven, want het gaat ook om onze eigen veiligheid”, zegt Wolfram.

Volgens de organisati­e zou de overheid echter meer aandacht moeten besteden aan het gedrag van klanten als zij naar de winkel gaan en grotendeel­s tegen de mensen moeten optreden. “Veel winkeliers klagen dat ze problemen krijgen met hun klanten, omdat die weigeren om zich aan de COVID-19-maatregele­n te houden als ze de winkel binnenstap­pen. Velen willen hun handen niet ontsmetten, terwijl alle winkels nu bij de ingang ten minste een ontsmettin­gsmiddel hebben geplaatst. Mensen weigeren een mondkapje te dragen en houden ook geen afstand als ze in de winkel rondlopen of bij de kassa staan. Als de winkeliers de mensen erop aanspreekt, ontstaat er ruzie. In bepaalde gevallen toen personen ook voor de winkels bleven hangen met een biertje in de hand en de winkeliers geprobeerd hebben hen erop aan te spreken, werden ze uitgeschol­den. Dit is allemaal niet leuk en het maakt dat de winkeliers dan ook niet meer weten hoe ze de klanten verder kunnen aanpakken. Wij willen dus dat er ook meer vanuit de overheid wordt gekeken naar het gedrag van de mensen als ze gaan winkelen”, zegt Wolfram.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname