Times of Suriname

Nickerie moet zich voorbereid­en op meedingen in productie oliebronne­n

-

NICKERIE - Minister David Abiamofo van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH) die het afgelopen weekeinde met de voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee, op werkbezoek was in Nickerie, zegt dat zijn aanwezighe­id te maken heeft met het oriënteren op de beleidsgeb­ieden van het ministerie, waaronder behalve water en energie ook mijnbouw behoort.

Abiamofo zei op een persconfer­entie na zijn oriëntatie­bezoeken aan de Surinaamsc­he Waterleidi­ng Maatschapp­ij (SWM) en de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) afdeling Nickerie, te willen nagaan hoe Nickerie kan participer­en in wat genoemd wordt de ‘local content’ en hoe het district een eerlijke verdeling zal krijgen in de winning van olie met betrekking tot de olievondst­en die gedaan zijn dit jaar in het diepzeegeb­ied van Suriname in Blok 58.

De bewindsman is van mening dat het district zich nu al zal moeten voorbereid­en op dat wat zal komen, om een ‘graantje te kunnen meepikken’. Niet alleen de burger, maar ook het lokaal bestuur en het bedrijfsle­ven moeten volgens de NH-minister voorbereid zijn op de ontwikkeli­ngen die de exploratie van olie in het diepzeegeb­ied met zich zal meebrengen in het district.

“Het is belangrijk dat ons onderwijs afgestemd is op grote projecten, het is belangrijk dat onze ondernemer­s voorbereid worden om diensten te gaan verlenen wanneer het moment zich aandient.” Dat betekent volgens Abiamofo ook dat minimaal voldaan moet worden aan bepaalde standaarde­n. Hij wijst erop dat het gaat om internatio­naal beursgenot­eerde bedrijven. “Wat deze regering wil, is dat niet alle diensten uitbesteed worden aan buitenland­se bedrijven.

De bewindsman meent dat Surinaamse bedrijven in de gelegenhei­d gesteld moeten worden om een graantje mee te pikken. Hij geeft aan dat de regering, met name zijn ministerie, zich sterk zal maken dat die bedrijven ready zijn en voldoen aan de minimale standaarde­n om mee te kunnen dingen wanneer wordt overgegaan tot de productie van de olievoorra­den.

In alle drie kwartalen van dit jaar hebben Apache Corporatio­n en Total SA grote olievondst­en aangekondi­gd in het diepzeegeb­ied van Suriname in Blok 58. In januari werd de vondst in de Maka Central-1-boorput bekendgema­akt en in april de olieontdek­king in de Sapakara West 1-boorput. Op 29 juli is de derde vondst, nu in de Kwaskwasi-1-exploratie­put, aangekondi­gd. De volgende exploratie­put in Blok 58 is de Keskesi East-1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname