Times of Suriname

De Surinaamse diaspora: een vloek of een zegen?

Ingezonden

-

De Surinaamse diaspora: een vloek of een zegen? De toekomstig­e verbeterin­g van de formele relaties tussen de regeringen van Suriname en Nederland krijgt in de Surinaamse pers terecht veel aandacht. Met Chandrikap­ersad Santokhi als regeringsl­eider zijn de kansen op succes optimaal. Met zijn positief gedrag in het verleden en zijn resultaatg­erichtheid, zijn de kansen op succes groot.

Echter, ook hier komen de belangen van mensen uit het buitenland met Surinaamse roots en die op Santokhi lijken de zaak mogelijk frustreren. Ik schrijf opzettelij­k over ‘mensen die op Santokhi lijken’, omdat Chandrika op Hindostane­n lijkt, maar geen Hindostaan is. Hij staat een kaste hoger dan Hindostane­n, Creolen, Javanen, Chinezen, Marrons en Boeren, namelijk in de ‘kaste der rasvrije Surinamers’, een hogere kaste, waar ik als Creool zelf geen deel van mag zijn. Santokhi heeft zijn positieve instelling getoond in eerdere formele en informele functies, waarbij hij onder andere werd ingeschake­ld om problemen tussen personen van verschille­nde bevolkings­groepen, en ook van uiteenlope­nde standen en rangen, variërend van zeer laag onder zijn niveau, tot hoger dan zijn niveau, op te lossen. Hij heeft dat vrijwel altijd tot tevredenhe­id van alle betrokkene­n gedaan, waarbij mensen die op hem leken, wisten, dat zij niet bij voorbaat hoefden te rekenen op extra steun van hem. Het is deze eigenschap die hem brede steun onder grote groepen van de bevolking heeft bezorgd.

Het is een goede zaak, dat de Surinaamse diaspora denkt aan bundelen van de in Nederland gevestigde groepen van de diaspora als Den Haag, Tilburg, Groningen, Amsterdam, maar ook de weliswaar kleinere groepen in België, de Verenigde Staten van Amerika, India, Indonesië en Nigeria. Als met deze bundelinge­n de belangen van Suriname en alle Surinamers kunnen worden gediend, kan de diaspora niet anders dan zeer positief worden beoorde eld.

Mijn persoonlij­ke motivering tot het schrijven van dit stuk ontstond, toen ik voor de tweede keer, maar nu van een belangrijk lid van de diaspora een uitspraak las in een krant, waarin hij stelt dat ‘de bundeling van de diaspora zal moeten leiden tot een betere (materiële?) uitgangspo­sitie van de leden voor het leven na dit leven’. In mijn geloofsove­rtuiging, het christendo­m, komt het niet voor dat men gemotiveer­d wordt om goederen en zaken in dit leven te verzamelen, zodat men in het volgende leven in een hogere rang/kaste ingedeeld kan worden. Als dat zo zou zijn, zouden deze zaken en goederen binnen elke geloofsove­rtuiging wel op een eerlijke, door onze Almachtige Schepper gesanction­eerde manier, verkregen moeten worden.

Ik hoop dat de gehele gebundelde diaspora er van uitgaat dat hun participat­ie in Suriname naast in hun belang, ook in het belang moet zijn van Suriname, een land waarin zij familie vrienden en mogelijk ook onroerende goederen bezitten, en waarbij de familie, vrienden en onroerende goederen er beter van zullen worden. Indien deze personen en organisati­es bij investerin­gen een normaal winstoogme­rk hebben, kan niemand er bezwaar tegen hebben dat zij maximaal 51 procent van de nettowinst terugbreng­en naar hun huidig diasporala­nd van vestiging. Voor lieden die er op uit zijn, om zo dicht mogelijk bij 99 procent van de verdienste­n uit dit land af te voeren, mag er geen plaats zijn. Ik hoop dat de leiding van de diasporafe­deratie ook hierop wil helpen letten.

Met Santokhi als president zijn de kansen op deze vorm van plundering klein, zeker als hij belangengr­oepen en individuen in Suriname die op de nieuwe diasporane­n lijken, in toom kan houden.

Surinamers afkomstig uit de diaspora: wees van harte welkom, met uw kennis, uw kapitaal, uw relaties, en uw vaderlands­liefde, indien u voor ons land, dus het land van ons mensen met een Surinaams paspoort en ook van u, mensen met een vreemd paspoort, wilt werken. Dit geldt zeker voor legale ondernemin­gssectoren en diensten, maar niet voor de sectoren van gelijkgeri­chten van Mahinder Cocaïneper­sad uit de havens van Antwerpen en Gent, Chin van der Schurk uit Den Haag, Marlene Kartofufur­u uit Amsterdam en Kwassie Babylon Amoksi uit Tilburg. Voor ‘diasporane­n’ die bewust slechts voor eigen belang in Suriname zullen werken, kan daarom eens de dag aanbreken, waarbij Surinamers aan hen een exemplaar van de grote hitsingle uit 1963 van de Caribische calypsozan­ger de Mighty Sparrow zullen aanbieden met de titel: Take your bundle, leave and go. Voor vandaag en tot die eventuele dag zal gelden: “Diasporane­n, from the bottoms of our hearts, welkom, welkom, welkom in Ons Suriname!”

Drs Eddy Monsels

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname