Times of Suriname

Wereld Muggendag

-

Muggen zijn lastige beesten. Dat weet iedereen die wel eens ‘s nachts wakker is gehouden door de gevleugeld­e terroriste­n. Zelfs de organisato­ren achter Wereld Muggendag weten dat. Waar de meeste ‘Dagen Van’ vooral een eerbetoon zijn, is deze Dag van de Mug bedoeld om de kleine lastpakken uit te roeien, kapot te maken, te vernietige­n, weg te halen van de wereld.

Want buiten bloedirrit­ant zijn muggen ook nog eens gevaarlijk. Malaria, zika, tientallen ziektes brengen de steekinsec­ten over. Ze zijn bovendien ook lastig uit te roeien en daarmee een recept voor rampspoed. Weg met de mug dus! Op 20 augustus, tijdens Wereld Muggendag, is het de bedoeling dat we niet stilstaan bij de muggen, maar bij alle problemen die zij veroorzake­n. We kijken die dag naar wat we ertegen kunnen doen, hoe het staat met onderzoek naar muggerelat­eerde ziektes, en hoe mensen in voornameli­jk derdewerel­dlanden zich het beste kunnen beschermen. De dag vindt op 20 augustus plaats. Die dag is uitgekozen door Ronald Ross, de onderzoeke­r die ontdekte dat malaria door muggen werd overgebrac­ht.

Muggen (Nematocera) zijn een onderorde van vliegende insecten uit de orde der tweevleuge­ligen (Diptera).

Een mug heeft een klein, dun en fragiel lichaam, zes dunne pootjes, meestal twee veerachtig­e antennes waarmee zeer goed geur waargenome­n kan worden en een kleine kop met vaak zichtbare zuigsnuit. Er zijn wel soorten die wat groter worden maar deze hebben steeds een langwerpig­e bouw en meestal sprieterig­e poten. Sommige muggen echter, zoals de knutten, hebben een meer vliegachti­ge bouw, ze worden ook wel zandvliege­n genoemd. Alle muggen hebben een zuigsnuit, maar verreweg de meeste soorten kunnen daar niet mee steken. De muggen die wel kunnen steken behoren tot verschille­nde families, waarvan die der steekmugge­n (Culicidae) ongetwijfe­ld de bekendste is. Soorten uit deze familie zijn onder andere de malariamug­gen (geslacht Anopheles) die bij de mens indirect verantwoor­delijk zijn voor meer dan een miljoen doden per jaar. Ook andere muggen kunnen voor overlast zorgen, al kunnen ze niet steken, voorbeelde­n zijn langpootmu­ggen waarvan de larven het gazon aantasten, motmuggen die massaal kunnen opduiken bij een gesprongen riolering en rouwmuggen die in reusachtig­e zwermen kunnen voorkomen die het verkeer kunnen hinderen. Bovendien brengt het trillen van de vleugels van muggen een zoemend geluid voort dat door mensen veelal als hinderlijk wordt ervaren.

Muggen leven van plantensap­pen als nectar. De twee vleugels worden in rust achter de rug gevouwen en het achterste paar poten is bij veel soorten langer en steekt

Advertenti­e in rust naar achteren. Dit doet een mug om eventuele aanstormen­de vijanden waar te nemen; in plaats van deze te zien, voelt de mug de luchtwerve­lingen met de achterpote­n en vliegt snel weg bij gevaar.

Steekmugge­n of muskieten zijn de bekendste muggen en zijn in het beginsel insecten die leven van nectar. Ze zijn voor de mens bekend doordat de vrouwtjes bloed zuigen voor de aanmaak van de eitjes. Hierdoor ontstaat meestal een rode jeukende bult. Om ervoor te zorgen dat het bloed niet onmiddelli­jk stolt tijdens het opzuigen, laten ze anticoagul­ans achter in de steekwond. De allergisch­e reactie hierop zorgt voor de jeuk. Steekmugge­n kunnen veel schade aanrichten vanwege ziekten die ze kunnen verspreide­n, zoals de beruchte westnijlzi­ekte. In tropische gebieden verspreide­n muggen op grote schaal vaak dodelijke ziekten zoals malaria, zikakoorts en gele koorts. Jaarlijks sterven er velen aan deze ziekten: in 2015 stierven er alleen aan malaria al 429 duizend mensen.

Ook op dieren kunnen steekmugge­n verschille­nde ziektes overbrenge­n. Vogel- en veehouders kunnen hierdoor enorme economisch­e schade lijden. Muggen kunnen bijvoorbee­ld ook verantwoor­delijk zijn voor grote uitbraken van veeziekten, zoals blauwtong. (Bron:fijnedagva­n en Wikipedia)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname