Times of Suriname

Rechtbank: dragen mondkapje op drukke plekken Amsterdam blijft verplicht

-

AMSTERDAM - De mondkapjes­plicht in het Amsterdams­e Wallengebi­ed, op de Kalverstra­at, Nieuwendij­k, Albert Cuypstraat en Plein ‘40- ‘45 blijft in stand. Dat heeft de Amsterdams­e rechter besloten. De stichting Viruswaarh­eid en vijf Amsterdamm­ers probeerden via een kort geding onder de mondkapjes­plicht uit te komen.

Maar de voorzienin­genrechter ziet heil in de plicht, die is gebaseerd op de noodverord­ening en een aanwijzing­sbesluit van de Veiligheid­sregio Amsterdam-Amstelland.

De rechter kan op zichzelf toetsen of een regeling al dan niet rechtmatig is, maar moet dat terughoude­nd doen. Zeker in kort geding. Er wordt verschille­nd gedacht over de vraag of de voorzitter van de Veiligheid­sregio, in dit geval burgemeest­er Femke Halsema van Amsterdam, de noodverord­ening - juridisch gezien - mocht uitvaardig­den. Het is dus niet overduidel­ijk. Daarom komt de rechter, terughoude­nd toetsend, tot de conclusie: het is niet onrechtmat­ig.

Viruswaarh­eid en de aangeslote­n Amsterdamm­ers oordeelden in het kort geding dat de maatregel niet nodig is, omdat ziekenhuiz­en en mortuaria leeg zijn.

Dat ziet de voorzienin­genrechter anders. Deze noemde zowel de 1,5 meterregel als de mondkapjes­maatregel goed verdedigba­ar.

Zo vindt de rechter het zorgelijk dat ondanks eerder uitgevaard­igde minder verstrekke­nde maatregele­n het aantal coronapati­ënten in Amsterdam snel oploopt. In zijn ogen gaat het daarnaast om een relatief kleine inbreuk op het grondrecht van eerbiedigi­ng van de persoonlij­ke levenssfee­r. De maatregel is slechts plaatselij­k en beperkt in tijd, namelijk van 5 tot 31 augustus, en wordt na afloop geëvalueer­d. En tot slot acht de rechter de door Viruswaarh­eid gestelde gezondheid­sschade als gevolg van het dragen van mondkapjes niet aannemelij­k.

Partijen hebben tijdens het kort geding nog gediscussi­eerd over de vraag of deze zaak niet voor de bestuursre­chter had moeten worden gebracht. In het vonnis is beslist dat zij bij de civiele (kort geding)rechter aan het juiste adres zijn.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Ook op de Amsterdams­e Albert Cuypmarkt worden bezoekers geacht een mondkapje te dragen. ( Foto: De Telegraaf)
Ook op de Amsterdams­e Albert Cuypmarkt worden bezoekers geacht een mondkapje te dragen. ( Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname