Times of Suriname

Onderzoek naar mogelijk terreurmot­ief aanvaller HaCarmel

-

SCCN TV 17.1

08:10 NBA Highlights (Herh) 08:45 UEFA Champions League: Olympique Lyonnais - Bayern Munich (Herh)

10:55 NBA Highlights

11:35 UEFA Champions

League Highlights 12:05 AEW: Dynamite

14:00 NBA Playoffs: Game 2: Miami Heat @ Indiana Pacers (1 - 0) (LIVE) 16:30 NBA Playoffs: Game 2: Oklahoma City Thunder @ Houston Rockets (0 - 1) (LIVE) 19:00 NBA Playoffs: Game 2: Orlando Magic @ Milwaukee Bucks

(1 - 0) (LIVE)

22:00 NBA Playoffs: Game 2: Portland Trail Blazers @ Los Angeles Lakers (1 - 0) (LIVE)

00:30 Direct TV Sports SCCN TV 17.2

08:00 Doc.: Genius: Einstein 08:50 Classic Movie:

Wheels on Meals

10:45 Comedy Serie:

The Fresh Prince of Bel-Air

11:10 Animation Serie:

Pokémon

11:55 Animation Movie:

The Willoughby­s

13:25 Animation Serie:

Jackie Chan Adventures 14:50 Movie: The Marine 5:

Battlegrou­nd 00:30 13 Reasons Why 01:30 Tvfilm:

BLACK AND BLUE 03:20 Tvfilm: CAPONE 05:05 BBC Nieuws

07:35 Steven Reyme

Ministries

ATV (12.2)

07:00 Aljazeera Nieuws 16:30 Suri Tunes

17:30 WWE

Smackdown (Herh) 18:30 Tekenfilm: Sherwood 19:00 ATV Nieuws

19:40 Mom

20:05 The Unxplained 20:50 See

21:45 Lost In Space

22:25 Tvfilm: Joker

00:40 Einde uitzending

Wijziginge­n voorbehoud­en

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie laat onderzoek doen of de belager van een Joods restaurant in Amsterdam een terroristi­sch motief had. Dat vertelde de officier van justitie woensdagmo­rgen tijdens de rechtszaak. De Syrische asielzoeke­r Saleh A die begin mei de ramen van het restaurant HaCarmel aan de Amstelveen­seweg met een ijzeren staaf insloeg en een Israëlisch­e vlag in brand stak, zal door een batterij aan deskundige­n worden onderzocht. Maar er wordt niet alleen ingezoomd op zijn psyche. Een theologisc­he deskundige en een radicalise­ringsexper­t onderzoeke­n of de aanval was ingegeven door extremisti­sche ideeën en of er mogelijk sprake is van radicalise­ring. Ook radicalise­ringsexper­ts van de Landelijke Eenheid van de politie zijn op de zaak gezet.

Aanleiding zijn alarmerend­e uitspraken die A tijdens het politiever­hoor heeft gedaan, vertelde de officier van justitie. Zo dreigde A die al twee aanvallen op zijn kerfstok heeft staan met een nieuwe aanslag en schuwt hij geen zwaar geweld.

“Ik hoop dat ik de volgende keer door niemand wordt belemmerd, want dan is er een kans dat ik hen ga schieten”, vertelde A. Allah was zijn opdrachtge­ver. “Als er wordt gezegd dat we op mensen moeten schieten of dat we explosies moeten veroorzake­n, dan doen we dat”, klonk het. Het OM ziet momenteel echter geen aanleiding om de asielzoeke­r te vervolgen voor terreur. Mocht het deskundige­nrapport nieuw licht werpen op de zaak, dan kan terrorisme alsnog worden toegevoegd aan de tenlastele­gging, vertelde de officier. Nu wordt de statushoud­er uitsluiten­d aangeklaag­d voor vernieling en brandstich­ting. De advocaat van de restaurant­houder is blij met het onderzoek. Volgens Herman Loonstein zijn er tijdens het verhoor veel meer ‘schokkende en gewelddadi­ge’ uitspraken gedaan die duiden op terrorisme. De passages waarmee de officier op de proppen kwam, bestempelt hij als de ‘light variant’. Loonstein wil dat het dossier daarom wordt doorgestuu­rd naar de Nationaal Coördinato­r Terrorisme­bestrijdin­g en Veiligheid.

Tijdens de zitting boog de rechtbank zich over het verzoek om de verdachte voorlopig vrij te laten. “Niet per se om hem vrij te krijgen”, vertelde zijn advocaat Willem van Vliet. Maar om te voorkomen dat Saleh A ‘verder gaat in het proces van verwarde status’. Volgens de raadsman gaat het psychisch erg slecht met zijn cliënt.

Advocaat Loonstein wilde namens de restaurant­houder nog een zegje doen over een mogelijke schorsing van de voorlopige hechtenis en beriep zich op het slachtoffe­rspreekrec­ht. Maar daar ging de rechter niet in mee. Ook het verzoek om A voorlopig vrij te laten, ging van tafel. Daarvoor is de verdenking te ernstig, vertelde de rechter. Bovendien zorgde de aanval voor een ‘schok in de samenlevin­g’ en moet worden voorkomen dat de onderzoeke­n van de experts in de soep lopen. Eerder deze maand is al besloten om de verdachte in een penitentia­ir psychiatri­sch centrum te plaatsen.

Ondanks twee rechtszake­n en dreigement­en over nieuwe misdrijven kan statushoud­er Saleh A niet worden uitgezet. Nederland stuurt nog geen asielzoeke­rs (met of zonder verblijfsv­ergunning) terug naar Syrië vanwege de onveilighe­id daar. Dat kan alleen op basis van vrijwillig­heid. “Stoornis en trauma of niet, het is bizar dat ons systeem zo is opgezet dat we meneer niet per kerende post terug kunnen sturen naar land van herkomst”, zegt Annabel Nanninga (FVD). “Hier in de gemeentera­ad kan ik slechts blijven aandringen op maximale beveiligin­g en politieinz­et om onze burgers te beschermen tegen dit geïmportee­rde fanatisme.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? Eén van de rioolwater­zuiverings­installati­es die het RIVM onderzoekt op corona.
(Foto: De Telegraaf)
Eén van de rioolwater­zuiverings­installati­es die het RIVM onderzoekt op corona. (Foto: De Telegraaf)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname