Times of Suriname

Amsterdam UMC vindt antistoffe­n tegen coronaviru­s in moedermelk

-

AMSTERDAM - De moedermelk van vrouwen die een COVID-19-infectie hebben doorgemaak­t, bevat antistoffe­n tegen het coronaviru­s. Dat blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziek­enhuis van Amsterdam UMC in samenwerki­ng met andere instituten.

Onderzoeke­rs gaan nu kijken of de melk bruikbaar is om coronabesm­ettingen te voorkomen, bijvoorbee­ld bij kwetsbare groepen zoals ouderen, tijdens een eventuele tweede golf.

Na het verwarmen van de melk (pasteurise­ren) zijn de antistoffe­n nog aanwezig.

Dit is belangrijk, omdat moedermelk pas na pasteurisa­tie bruikbaar is voor andere personen. Het moet nog blijken of de moedermelk inderdaad werkzaam is als preventiev­e behandelme­thode tegen het coronaviru­s. Dan kan de moedermelk mogelijk ingezet worden bij risicogroe­pen mocht er een tweede coronagolf komen.

“We denken dat na het drinken van de melk de antistoffe­n zich aan de oppervlakt­e van onze slijmvliez­en hechten. Daar vallen zij de virusdeelt­jes al aan voordat ze het lichaam binnendrin­gen”, zegt Hans van Goudoever, hoofd

Emma Kinderziek­enhuis.

Het Emma Kinderziek­enhuis begint met een campagne om duizend vrouwen te werven die moedermelk willen doneren. Aan deze vrouwen wordt gevraagd om 100 milliliter voor de Moedermelk­bank te kolven.

Het onderzoek is een samenwerki­ng van de afdeling Experiment­ele Virologie van Amsterdam UMC met de Nederlands­e Moedermelk­bank, Wageningen Research & Developmen­t, Universite­it van Utrecht, Sanquin en Viroclinic­s.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname