Times of Suriname

Veevoermaa­tregel Schouten van tafel

-

DEN HAAG - Er wordt een streep gezet door de veelbespro­ken veevoermaa­tregel van minister Schouten, melden Haagse bronnen. Door de droogte zou de ingreep niet genoeg stikstofve­rmindering opleveren.

De minister liet de Wageningen Universite­it onder meer onderzoeke­n of de maatregel waarbij boeren hun veevoeding met minder eiwit zouden moeten geven wel zin heeft. De maatregel werd opgelegd om ervoor te zorgen dat de agrarische sector minder stikstof zou uitstoten. Die ruimte is onder meer nodig om de woningbouw op gang te kunnen houden.

Het idee werd afgelopen jaar nog geopperd door de boeren zelf. Maar het stuitte ze tegen de borst dat die maatregel verplicht werd door de overheid. Boeren gingen afgelopen maand massaal de weg op om bezwaar aan te tekenen. Ze beschuldig­den Schouten onder meer van dierenmish­andeling.

Uit het Wageningse onderzoek zou nu volgens bronnen blijken dat de stikstofop­brengst minimaal is. Door de flinke droogte en warme zomers zou het eiwitrijke voedsel minder stikstof uitstoten dan gedacht. Daardoor zou de toch al impopulair­e maatregel in feite zinloos worden. Het nieuws leidt tot tevredenhe­id in de agrarische sector. “We staan klaar om de slingers op te hangen”, zegt Wil Meulenbroe­ks, voorzitter vakgroep Melkveehou­derij van LTO Nederland, een van de belangenve­renigingen van de boeren. “LTO Nederland heeft heel hard gewerkt om deze maatregel van tafel te krijgen, dat lijkt resultaat te hebben. Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van regelgevin­g.”

Het schrappen van de veevoermaa­tregel betekent wel dat het stikstofpr­obleem nog boven de markt blijft hangen. Er moet nu gezocht worden naar alternatie­ve oplossinge­n om alsnog de stikstofui­tstoot te verlagen. Eerder ging de maximumsne­lheid op de snelweg al naar beneden. Die milieumaat­regelen zijn nodig om bijvoorbee­ld weer huizen te mogen bouwen.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Koeien in hun stal. (Foto: De Telegraaf)
Koeien in hun stal. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname