Times of Suriname

Militairen Mali beloven verkiezing­en na chaotische militaire staatsgree­p

-

MALI - De militairen die de president van Mali hebben afgezet, hebben gisteren beloofd op “redelijke” termijn verkiezing­en te zullen uitschrijv­en. De staatsgree­p heeft voor een acute politieke crisis in de bredere Sahelregio gezorgd. Het was gisteren nog niet duidelijk wie de militaire staatsgree­p leidt. Een woordvoerd­er voor de muitende legeronder­delen, die zichzelf de Nationale Commissie voor de Redding van het Volk noemen, zei dat de militairen ingrepen om erger te voorkomen.

“Ons land zinkt weg in chaos, anarchie en onveilighe­id. Dat is voornameli­jk de schuld van de mensen aan de top die het lot van het land bepalen”, zei kolonel Ismaël Wagué. “Wij zijn niet uit op macht, maar we zijn wel uit op een stabiel land. Dat staat ons toe op een redelijke termijn landelijke verkiezing­en te organisere­n die Mali in staat stellen een sterke overheid te kweken.” De couppleger­s nodigden Malinese burgers en de politieke oppositie uit zich bij hen te voegen en te bepalen hoe de overgang naar een burgerrege­ring eruit komt te zien.

President Ibrahim Boubacar Keïta maakte dinsdag bekend af te treden en het parlement te ontbinden. Dat gebeurde enkele uren nadat de president was gearrestee­rd door gewapende couppleger­s.

De staatsgree­p heeft geleid tot meer politieke instabilit­eit in een land dat al zuchtte onder een jihadistis­che opstand en brede publieke onvrede over de regering.

De Economisch­e Gemeenscha­p van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS), een samenwerki­ngsverband met vijftien lidstaten, trok het lidmaatsch­ap van Mali al snel na de coup in. Andere landen in de regio vrezen dat de val van Keïta, die zeven jaar lang regeerde, de hele Sahel brand zet.

in

De G5 van de Sahel, een verbond tussen Mali en vier buurlanden, heeft de couppleger­s gisteren opgeroepen Keïta en andere gearrestee­rde regeringsf­unctionari­ssen vrij te laten.

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, is bezorgd, omdat de gebeurteni­ssen in het Afrikaanse land “de hele regio kunnen ontwrichte­n”.

In Mali wordt al maanden gedemonstr­eerd vanwege aantijging­en van corruptie tegen de regering. In de afgelopen maand kwamen daarbij zeker veertien mensen om het leven.

Het land heeft grote problemen met de publieke orde sinds het uitbreken van een opstand onder etnische Toearegs in 2012, die werd gekaapt door jihadisten. Dat jaar vond ook een kortstondi­ge militaire coup plaats.

De 75-jarige Keïta kwam een jaar later aan de macht en werd in 2018 herkozen. Hij beloofde de vrede te zullen herstellen en de wijdverbre­ide corruptie te zullen aanpakken. Militaire coups, zo zwoer hij in 2013, zouden voorgoed tot het verleden behoren. (NU)

 ??  ?? Malinese militairen patrouille­ren by rivier de Djenne. (Foto: de Volkskrant)
Malinese militairen patrouille­ren by rivier de Djenne. (Foto: de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname