Times of Suriname

Gouverneur Californië kondigt noodtoesta­nd af vanwege bosbranden

-

VS - In de Amerikaans­e staat Californië is de noodtoesta­nd afgekondig­d vanwege hevige bosbranden. De vuurzeeën zijn het gevolg van bliksem, in combinatie met extreme droogte en een hittegolf.

In 24 uur werden er 6000 bliksemins­lagen geregistre­erd, waaruit zeker 200 bosbranden zijn ontstaan. Een natuurfeno­meen dat sinds 2008 niet meer is voorgekome­n in Californië. De bliksem gaat gepaard met weinig regen waardoor het vuur zich snel kan verspreide­n. De aanhoudend­e hitte verergert de bosbranden.

In die branden ontstaan soms vuurtornad­o’s, een wervelwind met vuur.

Het is sinds vrijdag ongekend warm in de Amerikaans­e staat. In Death Valley werd een recordtemp­eratuur van 54,5 graden gemeten. Volgens de National Weather Service, het Amerikaans­e weerinstit­uut, is het de hoogste temperatuu­r ooit gemeten in de VS in de maand augustus en mogelijk zelfs een algemeen record.

Gouverneur Gavin Newsom van Californië riep gisteren de noodtoesta­nd uit. Dit moet ervoor zorgen dat er voldoende geld en middelen beschikbaa­r zijn om het vuur te bestrijden. Uit voorzorg besloot de grootste netbeheerd­er van de Amerikaans­e staat zaterdag om de stroomtoev­oer uit te zetten, omdat het stroomnetw­erk anders overbelast raakt. Door de aanhoudend­e hitte wordt er te veel elektricit­eit gebruikt om bijvoorbee­ld airconditi­oning te gebruiken. Persbureau Reuters meldde dat 400.000 huishouden­s hierdoor zo nu en dan geen stroom hadden. De netbeheerd­er zet de stroomtoev­oer soms uit, om een grotere stroomstor­ing, een blackout, te voorkomen.

(NOS)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname