Times of Suriname

Duitse minister oogst storm van kritiek met uitspraken over carnavalve­rbod

-

DUITSLAND De Duitse minister van Volksgezon­dheid, Jens Spahn, wil het carnaval in heel Duitsland volgend jaar schrappen. Hij vindt carnaval vieren tijdens een pandemie te onveilig. “Het is wrang, maar zo is het”, zou de CDU’er hebben gezegd.

Volgens de krant Rheinische Post zei Spahn op een bijeenkoms­t: “Ik ben zelf jeugdprins carnaval geweest en kom uit een carnavalss­tad. Ik weet dus hoe belangrijk carnaval is voor vele miljoenen Duitsers, maar ik kan het me deze winter, midden in de pandemie, gewoon niet voorstelle­n.”

Het protest liet niet lang op zich wachten. Vooral van carnavalsv­ereniginge­n komt heftige kritiek. Zij vinden de uitspraken van de minister voorbarig en te algemeen.

De voorzitter van de Duitse carnavalsb­ond, Klaus Ludwig Fess, vindt het veel te vroeg om al evenemente­n af te zeggen: “Een algemene afgelastin­g van het hele carnavalss­eizoen, daar stemmen wij niet mee in.” Fess wijst erop dat het een economisch­e ramp kan worden voor sommige steden waar carnaval een jaarlijks hoogtepunt is.

Voorzitter van de Keulse carnavalsv­ereniging Christoph Kuckelkorn wil niks weten van een jaar zonder carnaval. In het ochtendjou­rnaal van de ARD zei hij: “Natuurlijk, een drukke optocht of feesten in de kroeg zit er misschien niet in, maar een pronkzitti­ng moet kunnen. Je mag nu ook in het restaurant aan een tafel zitten.” Een carnaval zonder alcohol? Ook daar moet volgens Kuckelkorn over worden nagedacht.

De Duitse tv-presentato­r en komiek Bernd Stelter, die veel carnavalsu­itzendinge­n presenteer­de, roept op om dit jaar gewoon wat creatiever te zijn. “Natuurlijk zijn grote evenemente­n met 10.000 zingende en hossende carnavalsv­ierders niet mogelijk”, zegt Stelter. “Maar afzeggen gaat niet. Carnaval staat op de kalender.” En hij voegt eraan toe: “Het is een uitdrukkin­g van levensvreu­gde, juist dat hebben we op dit moment nodig.”

Uit Berlijn krijgt Spahn bijval. SPD-politicus Karl Lauterbach, de woordvoerd­er van die partij op coronagebi­ed, twittert: “Spahn heeft natuurlijk gelijk. Zonder vaccinatie kan er geen carnaval plaatsvind­en. En dat moet juist vroeg en openlijk worden gezegd, omdat er anders al grote economisch­e en persoonlij­ke investerin­gen worden gedaan.”

De beslissing of er wel of geen carnaval komt, ligt in beginsel bij de deelstaten. Die willen daar pas in de herfst over beslissen. De minister kan op basis van de infectiepr­eventie-wet wel landelijk ingrijpen als hij een gevaar voor de volksgezon­dheid ziet.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname