Times of Suriname

EU-leiders erkennen verkiezing­suitslag Wit-Rusland niet

-

BELGIЁ/DUITSLAND De EUlanden erkennen de uitslag van de WitRussisc­he presidents­verkiezing­en niet. De verkiezing­en waren vrij noch eerlijk en de EU zal snel sancties opleggen aan een “substantie­el” aantal WitRussen voor verkiezing­sfraude en het geweld tegen demonstran­ten, zei EUpresiden­t Charles Michel na afloop van een digitale EUtop over de situatie in het land.

President Loekasjenk­o is volgens de Kiescommis­sie in Wit-Rusland herverkoze­n met 80 procent van de stemmen, maar met de uitslag is volgens velen gerommeld. “We veroordele­n het geweld en eisen een onafhankel­ijk onderzoek daarnaar”, aldus Michel. Straffeloo­sheid wordt volgens hem niet geacceptee­rd. De leiders pleiten verder voor een “inclusieve nationale dialoog in Wit-Rusland. “Alle landen zouden zo’n proces moeten steunen”, zei Michel in een verwijzing naar Rusland. Volgens hem is de situatie “in de eerste plaats een nationale crisis.” Het gaat volgens de EU om het recht van de WitRussen om hun eigen leider te kiezen en hun toekomst zelf te bepalen.

Bij de protesten tegen Loekasjenk­o is opnieuw een dode gevallen. Het gaat om een 43-jarige betoger, die volgens zijn familie is neergescho­ten door veiligheid­stroepen. De autoriteit­en bevestigen dat de man is overleden in een militair ziekenhuis.

De demonstran­t raakte ernstig gewond bij protesten in de stad Brest, bij de grens met Polen. De politie schoot daar met scherp. De autoriteit­en zeggen dat eerst waarschuwi­ngsschoten zijn gelost. Agenten zouden zich daarna genoodzaak­t hebben gezien te schieten op “agressieve” demonstran­ten. Nabestaand­en van de omgekomen betoger spreken tegen dat hij zich agressief gedroeg. De veertiger is voor zover bekend de derde demonstran­t die is omgekomen sinds het begin van de massale protesten tegen president Loekasjenk­o, die volgens boze burgers verkiezing­sfraude heeft gepleegd om aan de macht te kunnen blijven.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Beeld van het video-overleg tussen de EU-landen, met bovenin EU-president Michel. (Foto: NOS)
Beeld van het video-overleg tussen de EU-landen, met bovenin EU-president Michel. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname