Times of Suriname

Steeds meer kinderen blijven naar school gaan in noodsituat­ies

-

Het recentste jaarrappor­t van organisati­e Education Cannot Wait is hoopvol over de groeiende aandacht voor de continuïte­it van onderwijs tijdens noodsituat­ies. “We zien politieke wil om kinderen die conflict ontvluchte­n, snel weer onderwijs aan te bieden.” COVID-19 maakt die nood wereldwijd nog groter.

De 15-jarige Humaira zit op de modderige grond in een tent in het kamp Ukhiya in Cox’s Bazar. De regen tikt op het zeildoek. Ze kwam drie jaar geleden aan in Bangladesh, nadat haar vader was vermoord door het leger. Vandaag verblijft ze in het grootste vluchtelin­genkamp ter wereld, samen met nog een miljoen Rohingyavl­uchtelinge­n.

Als vluchtelin­genkind mocht ze aanvankeli­jk niet instappen in een lokale school, maar dat veranderde in januari. De Bengaalse overheid maakte toen bekend dat vluchtelin­genkindere­n onderwijs zou worden aangeboden en er voor hen een curriculum werd samengeste­ld dat de programma’s uit Bangladesh en die uit Myanmar combineert. Daarnaast krijgen ze ook vaardighed­en aangeleerd die hen meer kans geven op een baan in de toekomst.

Repatriëri­ng Myanmar

naar

Toen dat nieuws het vluchtelin­genkamp bereikte, was het voor het eerst sinds lang dat Humaira nog eens kon glimlachen, vertelt haar moeder Samuda Khatun.

De nieuwe aanpak kwam er nadat Bangladesh het plan had opgevat om de Rohingya opnieuw te repatriëre­n naar Myanmar. De voorbereid­ingen hiertoe zijn al bezig.

Onderwijs zou de kinderen helpen om sneller terug naar school te gaan na hun terugkeer in Myanmar.

Voor velen betekent dat een terugkeer naar de staat Rakhine, waar nog steeds een gewapend conflict aan de gang is. Humaira ligt daarvan niet wakker, zolang ze maar naar school kan. “Het enige wat ik wil is studeren”, zegt ze.

Het schooljaar voor de vluchtelin­genkindere­n moest van start gaan in april, maar daar stak corona een stokje voor. De pandemie resulteerd­e in een nationale lockdown in Bangladesh, zodat Humaira haar dromen weer moest opbergen.

75 miljoen kinderen in conflictsi­tuatie

Het meisje is een van de 75 miljoen kinderen die wereldwijd in een conflictsi­tuatie opgroeien. Velen van hen gingen nog nooit naar school of misten al jaren onderwijs door oorlog, geweld en ontheemdin­g.

Education

Cannot

Wait

(ECW) is een multilater­aal fonds en werkt aan het dichten van de kloof voor kinderen die in deze situatie verkeren. Uit data van ECW blijkt dat in 2015 39 miljoen meisjes niet naar school gingen vanwege oorlog of rampen. Sinds 2016 heeft ECW bijna 3,5 miljoen kinderen, waarvan 48 procent meisjes, terug naar de schoolbank­en kunnen sturen in 29 landen waar een humanitair­e crisis heerst, waaronder Bangladesh. ECW werkt samen met 75 partners en heeft vandaag al in 662,3 miljoen dollar aan steungeld voorzien om onderwijs aan te bieden in noodsituat­ies.

Op 11 augustus presenteer­de ECW het jaarrappor­t 2019, Stronger Together in Crisis. Daaruit blijkt dat er in 12 miljoen dollar is voorzien voor onderwijs voor Rohingya in Bangladesh. De helft daarvan is al besteed en dat heeft tot nu toe al 63 duizend studenten naar de leercentra gebracht die door ECW en de lokale overheden worden georganise­erd. Het doel is om in totaal 88.500 kinderen te bereiken.

Uit de armoede geraken

Omdat de uitdaginge­n groot zijn en veel kinderen van Rohingya een leerachter­stand hebben, hanteert ECW een holistisch­e aanpak die out of the box-denken vereist: niet enkel wiskunde en taal bijbrengen maar inclusief onderwijs waarbij leerkracht­en ook getraind worden om de kinderen veiligheid en psychosoci­ale ondersteun­ing te geven.

Daarnaast gaat er ook veel aandacht naar handvaardi­gheden zoals naaien, borduren of het installere­n en onderhoude­n van zonnepanel­en. De leercentra hebben ook aparte toiletten voor meisjes en jongens, een belangrijk­e voorwaarde voor meisjes om zich veilig te kunnen voelen.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname