Times of Suriname

Gebrek aan menselijk kapitaal zet rem op groei in Latijns-Amerika

-

In 1990 bedroeg het gemiddelde bruto binnenland­s product (bbp) per persoon in LatijnsAme­rika iets meer dan een kwart van het inkomensni­veau van de Verenigde Staten. In de ontwikkeli­ngslanden en opkomende economieën van Azië was dat slechts 5 procent. In 2019 hadden Aziatische landen hun groei verviervou­digd, maar Latijns-Amerika zat nog steeds op hetzelfde niveau. Wat zijn de redenen voor deze zwakke relatieve inkomensgr­oei?

Aangezien Azië dubbel zoveel investerin­gen heeft als LatijnsAme­rika, is het verleideli­jk om de lage groei te wijten aan de lage investerin­gen. Maar de ervaring van Centraal-, Oost- en Zuidoost-Europa ontkracht dat verhaal, aangezien die regio een snellere groei realiseerd­e dan Latijns-Amerika met minder investerin­gen dan Azië.

Minder menselijk kapitaal

In een nieuw werkdocume­nt vergelijke­n we de ervaringen van de drie regio’s (vóór COVID-19) en concludere­n we dat Latijns-Amerika armer is doordat er minder menselijk kapitaal en lagere productivi­teit is, en niet door een gebrek aan investerin­gen.

We nemen Mexico en Polen als voorbeeld. In de afgelopen 25 jaar heeft Mexico meer geïnvestee­rd (als percentage van het bbp), maar de groei per hoofd van de bevolking is veel trager verlopen. Wat is de oorzaak voor deze situatie? Investerin­gen verhogen in feite het inkomen. Een grotere kapitaalvo­orraad per werknemer verhoogt het bbp per persoon. Maar alleen tot een bepaald punt; daarna begint het investerin­gsrendemen­t te dalen. Iemand die pizza bezorgt met een motorfiets, levert meer dan iemand die dat te voet doet. Maar als de bezorger twee motorfiets­en heeft, of een duurdere motorfiets, zal zijn productie niet veel toenemen.

Verhoging van productivi­teit

Op de lange termijn wordt de groei niet door een groter volume aan middelen (arbeid en kapitaal) gegenereer­d maar door meer productivi­teit (hoeveel men de productie kan verhogen met dezelfde middelen in dezelfde tijd).

Een verhoging van de productivi­teit hangt slechts gedeelteli­jk af van technologi­sche vooruitgan­g. In de tijd van Charles Dickens werden brieven met ganzenveer geschreven. Een eeuw geleden met typemachin­es. Tegenwoord­ig met computers.

Het is duidelijk dat kantoormed­ewerkers nu veel productiev­er zijn. Maar dat hangt ook af van menselijk kapitaal. Met dezelfde computer kan iemand met een universita­ir diploma veel productiev­er zijn dan iemand die alleen de basisschoo­l heeft afgemaakt.

Menselijk

kapitaal en

productivi­teit

We hebben de verschille­nde componente­n van de bbp-groei in Polen en Mexico sinds 1995 bestudeerd en het beeld is heel duidelijk: de combinatie van menselijk kapitaal en productivi­teit is een belangrijk­e positieve factor in het Europese land, maar vaak een negatieve factor in het Noord-Amerikaans­e.

Goed bestuur en een goed ondernemin­gsklimaat zijn belangrijk om de productivi­teit te verhogen. In landen waar eigendomsr­echten niet gegarandee­rd zijn en het bestuur tekortschi­et, blijven bedrijven klein en de productivi­teit laag. In goed beheerde landen kunnen succesvoll­e bedrijven groeien in omvang en efficiënti­e.

Verschille­n in inkomensni­veau

Ons document laat zien dat landen met meer menselijk kapitaal en beter bestuur en een beter ondernemin­gsklimaat over het algemeen rijker zijn dan landen waar deze variabelen tekortschi­eten. Een groot menselijk kapitaal alleen is niet genoeg: onze analyse laat zien dat landen alleen floreren als ook het bestuur verbetert.

Het is niet verwonderl­ijk dat Mexico in beide opzichten achterblij­ft bij Polen. In het algemeen geldt hetzelfde voor Latijns-Amerika in vergelijki­ng met de ontwikkeld­e landen of opkomende economieën in Europa, wat verklaart waarom het relatief armer is. Er zijn natuurlijk uitzonderi­ngen: in Chili is het bestuur vergelijkb­aar met sommige geavanceer­de economieën en beter dan in de meeste opkomende economieën in Azië.

Onze studie stelt dat landen niet sneller zullen groeien of het inkomensni­veau van de rijkste regio’s van de wereld zullen benaderen als het menselijk kapitaal, het bestuur en het ondernemin­gsklimaat niet verbeteren.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname