Times of Suriname

Wordt Mozambique het nieuwe epicentrum van jihadistis­ch extremisme?

-

De meerdaagse aanval op Mocimboa da Praia begon vorige week en eindigde met de bezetting van het noordelijk­e havenstadj­e. Aanwezige regeringst­roepen werden overrompel­d – volgens meerdere bronnen zou het leger te weinig munitie hebben gehad om de aanval af te slaan. Zelfs versterkin­g in de vorm van Zuid-Afrikaanse huurlingen bood geen soelaas. Allen zagen zich genoodzaak­t per boot te vluchten. Foto’s op sociale media laten zien dat minstens een gedeelte van de stad in puin ligt. Telefoon-, wegenen elektricit­eitsnetwer­ken zijn ontmanteld. Informatie sijpelt moeilijk door.

Het Mozambikaa­nse ministerie van Defensie stelt dat Mocimboa da Praia intussen opnieuw werd gezuiverd van jihadisten. ‘Kletskoek’, weet een welingelic­hte bron. “Niemand controleer­t Mocimboa da Praia. Schermutse­lingen vinden nog steeds plaats tussen het leger en resterende pockets opstandeli­ngen”, vertelt de bron aan MO*.

De aanval kadert in een terreurcam­pagne van een relatief nieuwe islamistis­che groep, genaamd

(of ‘adepten van de profetisch­e traditie’). Die lanceerde in oktober 2017 een eerste aanval op Mocimboa da Praia, en gaf daarmee het startschot voor het gewapend conflict. Diepe gevoelens van onvrede onder de jeugd sluimeren al veel langer in de door corruptie, verwaarloz­ing en werklooshe­id geteisterd­e regio. In 2019 zwoer de groep trouw aan Islamitisc­he Staat. Deze verbinteni­s zou volgens analisten vooral symbolisch van aard zijn. Inwoners van de getroffen provincie Cabo Delgado noemen hen Al-Shabab, wat ‘de jeugd’ betekent. Onderzoeke­rs benadrukke­n dat er geen links zijn met de gelijknami­ge terreurorg­anisatie in Somalië. Vele aanvallen op dorpen en gehuchten in de provincie Cabo Delgado volgden, waarbij de modus operandi steeds dezelfde leek: enkele inwoners onthoofden, depots en winkels leegroven, en terugtrekk­en. Terreur zaaien leek het hoofddoel.

Bij de recentste aanval op Mocimboa da Praia lijkt dit voor de eerste keer in de geschieden­is van het conflict anders uit te draaien: de indringers leken zowaar een permanente aanwezighe­id na te streven.

De aanval toont volgens sommige waarnemers aan dat het sluimerend­e conflict in het noorden van Mozambique toe is aan een nieuw hoofdstuk. Analisten gaan ervan uit dat de aanval tot in de puntjes is voorbereid, met nooit vertoonde wapenkrach­t.

Voor Rufino Sitoe, auteur en onderzoeke­r verbonden aan het Instituto Superior de Relacões Internacio­nais, mag dat punt desondanks niet overdreven worden. Sitoe benadrukt telefonisc­h vanuit de hoofdstad Maputo dat Mozambique vooralsnog niet Nigeria is, waar jihadisten grote stukken territoriu­m beheersen. “De jihadisten zijn nog steeds niet in staat om een grotere stad langdurig te bezetten. Deze aanval toont wel aan dat hun vertrouwen groeit. De verovering­en behouden, dat is nu hun grote uitdaging.”

Een gelijkaard­ig punt maakt Jasmine Opperman, ACLED-analist, op Twitter: “Opstandeli­ngen slagen erin om strijdkrac­hten uit de stad te duwen. Controle impliceert aanhoudend­e aanwezighe­id met de bedoeling parallelle staatsstru­cturen te implemente­ren.” Met andere woorden: een gebied ‘controlere­n’, zoals berichten in de media te vaak klinken, betekent meer dan de soldaten eruit wegjagen.

De internatio­nale gemeenscha­p volgt de ontwikkeli­ngen niettemin met argusogen, niet in het minst omdat Mocimboa da Praia geldt als de toegangspo­ort voor verschille­nde gaswinning­sprojecten in de regio. De gasreserve­s werden in de loop van het afgelopen decennium ontdekt en zouden opgeteld zo’n 60 miljard dollar waard zijn. Verschille­nde buitenland­se bedrijven (onder meer Total, Exxon Mobile en het Italiaanse Eni) hebben al miljarden geïnvestee­rd in de voorbereid­ende werken. Persagents­chap Reuters rapporteer­t dat de Franse oliemaatsc­happij Total vorige maand een senior debt financing agreement van 14,9 miljard dollar heeft onderteken­d voor de ontginning – geld dat de maatschapp­ij moet terugbetal­en, mocht ze zich terugtrekk­en uit het project. Rivaal Exxon Mobile heeft diezelfde beslissing uitgesteld, nog volgens Reuters omwille van dalende gasprijzen en de coronapand­emie. Maar dat het oproer in Cabo Delgado minstens een rol heeft gespeeld in de beslissing, staat buiten kijf.

Presidenti­ele toespraak

Intussen bezocht de Mozambikaa­nse president Felipe Nyusi de provincial­e hoofdstad Pemba, zo’n 200 kilometer ten zuiden van Mocimboa da Praia. De president zit in een lastig parket. De overname van de stad door islamistis­che rebellen toont de zwakheid van het regeringsl­eger aan. Dat leger wordt al langer geteisterd door gebrek aan financieri­ng, ondermaats­e moraal en berichten van buitenspor­ig geweld op de burgerbevo­lking.

(MO* Magazine)

 ??  ?? Ahlu Sunnah Wa-Jama Al-Sunnah,
Ahlu Sunnah Wa-Jama Al-Sunnah,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname