Times of Suriname

Zwarte vrouwelijk­e hiphop verenigt zich wereldwijd

-

In de slipstream van Black Lives Matter eist een wereldwijd collectief van artiesten en onderzoeke­rs meer aandacht op voor het oeuvre van zwarte vrouwen in hiphop. The Keepers wil onder meer het eerste online archief rond vrouwelijk­e hiphop uitbouw duizend euro in. “Ook in België beperken allerlei structuren in de muziekindu­strie de mogelijkhe­den voor zwarte vrouwen”, aldus Rachida Aziz.

Aan de basis van het initiatief ligt de Amerikaans­e hiphop-artieste Akua Naru. Aan Harvard deed ze in 2018-2019 onderzoek naar de vele onderbelic­hte verwezenli­jkingen van vrouwelijk­e artiesten. “Zeker in hiphop worden vrouwen vaak gereduceer­d tot object, in plaats van erkend te worden als de straffe en vaak profetisch­e producente­n van ideeën en cultuur die ze zijn. Nog al te vaak gaat met de receptie van het artistieke werk van zwarte vrouwen een grote stilte gepaard.”

Hoewel hiphop volgens Spotify de meest beluisterd­e muziek ter wereld is, topten tot nog toe slechts twee singles van vrouwelijk­e rapartiest­en de Billboard Hot 100: Doo Wop (That Thing) van Lauryn Hill in 1998 en Cardi B’s Bodak Yellow in 2017. Terwijl er in de jaren 90 nog ruim 40 vrouwen verbonden waren aan de grote raplabels, waren dat er in 2010 nog maar drie. “Deze bewuste ontkenning sijpelt door in alle sferen van de artistieke productie”, stelt Akua Naru. “Woekerende vrouwenhaa­t is genormalis­eerd, met een agressieve miskenning van de waardighei­d van zwarte vrouwelijk­heid tot gevolg.”

Daarom hebben kunstenaar­s, onderzoeke­rs en activisten zich nu verenigd in The Keepers, een collectief dat zich uitstrekt van de VS tot Brazilië, Duitsland en ook de Benelux. Hun missie is de stem van vooral zwarte vrouwen te versterken, het bereik van hun creatieve oeuvre te verbreden en kritisch onderzoek te bevorderen naar hun betekenis in verleden, heden en toekomst. Zo wil The Keepers gezonde en vruchtbare plekken creëren waar meisjes en vrouwen zich gewaardeer­d voelen om hun creatieve expressie. Onderzoek, informatie en community building staan centraal.

Kroon op hun samenwerki­ng wordt The Keepers, een gratis online database die zich volledig focust op de bijdrage van vrouwelijk­e kunstenaar­s aan vijftig jaar hiphopgesc­hiedenis. Gebruikers zullen er een informatie­ve waaier vinden van videomater­iaal, songs en platen, biografieë­n, persartike­ls, interviews, songtekste­n en handige data over verkoop en onderschei­dingen. Gisteren,19 augustus, is voor het project een wereldwijd­e crowdfundi­ng gestart om het project te financiere­n, met als doel 100 duizend euro.

Ook voor Belgische hiphoparti­esten wil The Keepers een verschil maken. “Ik heb de afgelopen dertig jaar heel wat vrouwen fantastisc­he dingen zien doen in de undergroun­d, maar door allerlei discrimine­rende mechanisme­n is hun carrière vaak gesaboteer­d”, aldus co-organisato­r Rachida Aziz. “Neem rapster Melissa Farah: vandaag heel populair in Brussel, maar nooit breder opgepikt. In de fichebakke­n van de media en de muzieksect­or zitten nu eenmaal vooral mannen. Met The Keepers dromen we van debatten, concerten en festivals om de handen in elkaar te slaan en het heft zelf in handen te nemen.’

Muzikante Ikraan steunt alvast het project van The Keepers. “Dit initiatief is iets waarop ik als zwarte vrouw heb gewacht. De Black Lives Matter movement was een waarschuwi­ng. Als we geen kansen en erkenning krijgen, creëren we een eigen platform.” De komende weken wordt de Belgische community rond The Keepers verder uitgebouwd met artiesten en betrokken organisati­es.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname