Times of Suriname

Oud-student krijgt spijt van dronkemans­actie en stuurt 20 jaar later gestolen ornament terug

-

Als student doe je soms domme dingen waar je later spijt van krijgt. Een anonieme alumnus van de Rijksunive­rsiteit Groningen stuurde daarom een gietijzere­n ornament terug dat 20 jaar geleden afbrak van het Academiege­bouw, doordat de Nederlande­r er aan was gaan hangen.

Op een handgeschr­even kaart biecht hij nu alles op. “Het Academiege­bouw stond in de steigers en ’s nachts klom ik erin (achter een vriend aan die ik wilde redden van een zekere valdood).”

“Eenmaal bovenin aangekomen leek het me een goed idee om aan een gietijzere­n ornament te gaan hangen. Het ding brak af: ik schrok en nam het mee. De volgende ochtend lag het naast m’n kussen.”

De kaart en het gestolen ornament kwamen terecht bij rector magnificus Cisca Wijmenga. Zij bedankte de anonieme alumnus voor diens eerlijkhei­d. De bijzondere post bracht de universite­it van Groningen bovendien op een idee, vertelt directeur Arjen Dijkstra van het universite­itsmuseum. “We gaan er een tentoonste­lling van maken die we voorlopig snatched heritage (weggerukt erfgoed) noemen. Die komt in de etalage naast het universite­itsmuseum in de Oude Kijk te staan.”

Dijkstra kan er ergens wel de humor van inzien. “Het hoort bij een studentens­tad. Maar los van dat het veel geld kost om te repareren, is het natuurlijk hartstikke gevaarlijk om ergens op te klimmen. Helemaal als je dronken bent”, waarschuwd­e hij.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname