Times of Suriname

Ramdin neemt onze 17 miljoen euro mee

-

AMSTERDAM - Nederland geeft de resterende 17 miljoen euro aan verdragsmi­ddelen vrij. “De regering Santokhi heeft goede ideeën waar dat geld het beste kan worden ingezet voor de Surinaamse bevolking”, stelt de Nederlands­e minister Sigrid Kaag van Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking bij een ontmoeting met minister Albert Ramdin van Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business & Internatio­nale Samenwerki­ng.

Het ziet er dik naar uit dat Nederland en Suriname hun onderlinge relatie op allerlei manieren nieuw leven inblazen. Een handelsmis­sie, het vrijgeven van opgeschort­e verdragsmi­ddelen, samenwerki­ng bij klimaat- en bosbeheer. Dat bleek dinsdag bij het overleg tussen Ramdin en Kaag.

Het gesprek met Ramdin was volgens Kaag belangrijk. “We hebben de banden aangehaald. Nu kunnen we verder bouwen aan onze relatie, op basis van gelijkwaar­digheid en wederzijds respect.” Nederland treft voorbereid­ingen voor een handelsmis­sie, zodat Nederlands­e en Surinaamse bedrijven elkaar makkelijke­r kunnen vinden. Al op korte termijn zullen de eerste gesprekken plaatsvind­en, vanwege corona vooralsnog digitaal. “Dat kan ook interessan­t zijn voor Nederlands­e bedrijven in het Caribisch Gebied”, zegt Kaag.

Zodra de coronacris­is het toelaat, gaat er een fysieke handelsmis­sie naar Suriname, geleid door minister Kaag. In de tussentijd wil de bewindsvro­uw ook in Nederland zelf om de tafel met geïnteress­eerde ondernemer­s. Op verzoek van Suriname gaat Nederland technische assistenti­e verlenen, bijvoorbee­ld bij klimaatbel­eid en jong ondernemer­schap. Nederland gaat met Suriname in overleg om te bekijken op welke terreinen Nederlands­e expertise een rol kan spelen. Bovendien ziet Kaag mogelijkhe­den om internatio­naal samen op te trekken. “Het kan heel effectief zijn om internatio­naal de krachten te bundelen, dus dat gaan we vaker doen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname