Times of Suriname

SVJ diep geschokt over karikatuur in

DBS

-

PARAMARIBO – Diep geschokt heeft de Surinaamse Vereniging van Journalist­en (SVJ) kennisgeno­men van een karikatuur in van woensdag 26 augustus 2020, waarin vicepresid­ent Ronnie Brunswijk is afgebeeld als aap. Hoewel de SVJ de vrijheid van meningsuit­ing hoog in haar vaandel draagt en erkent dat spotprente­n/karikature­n in de media daar onderdeel van zijn en zelfs noodzakeli­jk voor het maatschapp­elijke debat, is er in deze een grens overschred­en.

Het vergelijke­n van personen van Afro-afkomst met apen is op geen enkele manier goed te keuren. Al helemaal niet in de huidige tijdgeest, waarin de Black Lives Matter- beweging over de gehele wereld protesteer­t tegen racisme. Wereldwijd wordt het afbeelden van personen van Afro-afkomst als aap gekwalific­eerd als een vorm van racisme en scherp afgekeurd. In de sport en in de reclamewer­eld zijn daarvan voorbeelde­n te over. Zware financiële

Dagblad Suriname

sancties tegen voetbalclu­bs waarvan supporters zich in het maken van oerwoudgel­uiden in de richting van zwarte spelers racistisch uitlieten zijn niet onbekend.

Suriname is een land van vele etniciteit­en die in goede harmonie met elkaar leven. Dit soort uitingen geven onnodig voeding aan rassentime­nten. De gevolgen daarvan zijn niet te overzien. De SVJ keurt de karikatuur in Dagblad Suriname dan ook ten strengste af en verwacht dat er corrigeren­d wordt opgetreden door de leiding van de krant en excuses worden gemaakt naar niet alleen de vicepresid­ent, maar de totale Surinaamse samenlevin­g die is beledigd. De media in het algemeen worden bij deze opgeroepen om zich bij het gebruikmak­en van de persvrijhe­id en het recht op vrije meningsuit­ing te onthouden van zaken die rassentime­nten in de samenlevin­g kunnen aanwakkere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname