Times of Suriname

Internatio­nale Dag van Cosplay

-

De Internatio­nale Dag van de Cosplay wordt volgens de ene elk jaar op 27 augustus gevierd en volgens de andere altijd in het laatste weekend van augustus. Bij de ene ben ik een dag (of twee) te laat en bij de ander niet. Het zij zo. Tijdens Internatio­nal Cosplay Day worden in ieder geval wereldwijd veel activiteit­en georganise­erd: cosplaywed­strijden, feesten en conventies. De oorsprong van het woord cosplay komt van ‘costume’ (vermomming) en ‘play’ (spel). Hartstikke leuk allemaal, maar wat is in hemelsnaam cosplay?

Cosplay is een vorm van performanc­e art waarbij mensen (cosplayers) personages, ideeën of objecten uit stripboeke­n, animaties, manga, films, series of computersp­elpersonag­e uitbeelden met behulp van (vaak zelfgemaak­te) kostuums, rollenspel en accessoire­s. Je komt ze tegen bij speciale cosplay evenemente­n. Dus als je ooit in de bus zit met Spiderman of Black Cat dan weet je dat er een cosplay-conventie in de buurt is. Je kunt er ook naar op zoek, klik hier voor een overzicht. Oh, en als je denkt dat dit echt iets van de laatste jaren is dan zit je goed fout!

Tijdens de allereerst­e World

Science Fiction Conventie (Worldcon) in 1939 verschenen de sciencefic­tion schrijver Forrest J. Ackerman en zijn vriendin Myrtle R. Douglas (Morojo) in zelf ontworpen en genaaide kostuums op de conventie: dit wordt beschouwd als voorloper van cosplay. Favoriete bronnen zijn onder andere manga, anime, stripverha­len, tokusatsu, striproman­s, webstrips, computersp­ellen en films. Andere bronnen zijn onder andere artiesten van J-pop, J-rock, visual kei en fantasy bands (zoals Sound Horizon). Elke entiteit uit de echte of virtuele wereld de zich leent voor dramatisch­e interpreta­tie kan gebruikt worden als onderwerp. Levenloze objecten krijgen antropomor­fische vormen en het is niet ongewoon om de geslachten verwisseld te zien waarbij de vrouwen mannenroll­en spelen en vice versa (crossplay). Er is ook een kleine subset binnen de cosplay-cultuur rondom sexappeal waarbij de cosplayers specifiek kiezen voor personages die bekendstaa­n om hun aantrekkel­ijkheid en/of onthullend­e (of zelfs expliciete) kostuums.

Het internet heeft het mogelijk gemaakt voor veel cosplayers om sociale netwerken

Advertenti­e en websites op te richten die zich richten op cosplay-activiteit­en, terwijl forums hen in staat stellen om verhalen, foto’s, nieuws en tips te delen. De exponentië­le groei van het aantal mensen die cosplay oppakken als hobby sinds 1990 heeft ervoor gezorgd dat het fenomeen invloed heeft binnen de popcultuur. Dit is voornameli­jk het geval in Azië, waar cosplay invloed heeft op de straatmode en de popcultuur.

Cosplay-kostuums lopen sterk uiteen en kunnen variëren van eenvoudige outfits tot zeer gedetaille­erde ‘Mechakostu­ums’. Cosplay wordt over het algemeen gezien als iets anders dan halloweene­n carnavalko­stuums aangezien het de bedoeling bij cosplay is om een specifiek idee of personage uit te beelden in plaats van de cultuur en symboliek die bij het feest hoort. Als zodanig, zolang zij het kostuum dragen zullen cosplayers vaak proberen om het gedrag en de lichaamsta­al van het personage te proberen over te nemen (met out of character pauzes tussendoor). MTV heeft een aflevering van de documentai­re serie True Life gewijd aan fandom en cosplay. (Bron: dagenvanhe­tjaar en wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname