Times of Suriname

Burgemeest­er Den Oudsten: ‘Vloggers riepen op tot rellen in Utrecht’

-

UTRECHT - De rellen in verschille­nde Utrechtse wijken van afgelopen week werden aangejaagd door vloggers op sociale media. Dat heeft waarnemend burgemeest­er Peter den Oudsten van Utrecht dinsdagavo­nd gezegd tijdens een ingelaste commissiev­ergadering van de Utrechtse gemeentera­ad, schreef RTV Utrecht.

“Die vloggers hebben een grote invloed gehad op de rellen zoals die er zijn geweest”, zei Den Oudsten. De aanhouding van drie vloggers heeft er volgens de burgemeest­er voor gezorgd dat de rellen in Utrecht zijn uitgedoofd. Berichten van de vloggers zouden deels in besloten chatgroepe­n zijn geplaatst, waardoor de politie moeite had om ze te volgen. De politie had geen toegang tot deze groepen. Den Oudsten heeft dinsdag met minister Ferd Grapperhau­s van Justitie en Veiligheid overleg gevoerd, om te bespreken of toegang krijgen tot afgesloten groepen op sociale media mogelijk makkelijke­r gemaakt kan worden.

Bij de rellen in Utrecht afgelopen week werden zo’n vijftig mensen aangehoude­n. Volgens de politie zijn de meesten van hen aangehoude­n voor verstoring van de openbare orde en het negeren van een noodbevel. Drie mensen, de vloggers, werden opgepakt voor opruiing via sociale media.

Den Oudsten zei eerder al geen goed woord over te hebben voor de rellen. “Het geweld dat is gebruikt, kan absoluut niet. We moeten de daders dan ook hard aanpakken”, zo zei de burgemeest­er bij Radio M Utrecht.

RTV Utrecht meldt ook dat tijdens de vergaderin­g bleek dat er op de eerste avond van de rellen in Utrecht te weinig agenten van de Mobiele Eenheid (ME) aanwezig waren in de stad. Veel agenten waren op vakantie of waren al ingezet op andere plekken in het land waar het onrustig was.

Het was de afgelopen week onrustig door rellen in verschille­nde Nederlands­e steden. Zo zijn er rellen geweest in Den Haag, Rotterdam en Amersfoort. In Utrecht was het onrustig in de wijken Kanaleneil­and, Overvecht en Zuilen. Voor verschille­nde delen van de wijken werden noodbevele­n afgekondig­d.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname