Times of Suriname

Celstraf Hassan N voor plaatsen nepbom Joodse eetzaak HaCarmel

-

AMSTERDAM - De 46-jarige Hassan N is gisteren door de rechtbank in Amsterdam veroordeel­d tot twaalf maanden gevangenis­straf, waarvan vier maanden voorwaarde­lijk wegens het plaatsen van een nep-explosief bij het Joodse restaurant HaCarmel. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. “Mijn cliënten zijn blij dat de rechtbank het woord antisemiti­sme in de mond durft te nemen.” De rechtbank achtte bewezen dat N. de nepbom, een witte doos met daarin onder andere elektricit­eitsdraden, op 14 januari in het portiek van het Amsterdams­e restaurant heeft geplaatst. De vingerafdr­ukken van N. waren op de doos aangetroff­en, evenals zijn DNA op de elektricit­eitsdraden. Ook komen zijn persoonske­nmerken overeen met de persoon die op camerabeel­den is vastgelegd. Toen het pakketje ontdekt werd, ontruimden agenten de complete buurt. Het specialist­isch onderzoek duurde uren.

N. krijgt ook straf voor het versturen van een antisemiti­sche dreigbrief aan een buurtbewoo­nster in januari 2019. Het bewijs dat N. de brief heeft verstuurd, blijkt volgens de rechtbank uit handschrif­tonderzoek en het aantreffen van DNA op de envelop. N. had alle feiten ontkend.

“De straf is matig, maar waar mijn cliënten wel blij mee zijn is dat de rechtbank het woord antisemiti­sme in de mond durft te nemen. Ik denk dat het een belangrijk signaal moet zijn naar onze burgemeest­er die ook om het woord heen loopt. De rechtbank heeft een signaal willen geven. Onderken het”, zegt advocaat Herman Loonstein in een reactie tegen De Telegraaf.

De rechtbank sprak van een grote impact op de restaurant­eigenaren - het is niet voor het eerst dat de koosjere eetzaak doelwit is, omwonenden en de hele Joodse gemeenscha­p. De rechtbank woog mee dat N. in 2014 is veroordeel­d voor een antisemiti­sch feit en dat hij zich in een afgeluiste­rd telefoonge­sprek met zijn zus antisemiti­sch uit heeft gelaten. Daarnaast wist hij dat het restaurant al eerder doelwit was geweest van aanvallen, onder meer door een Syrische vluchtelin­g. De rechtbank noemde het handelen van N. “schokkend en onaanvaard­baar.”

N. moet aan de drie eigenaren - vader en twee zonen - ieder 1000 euro schadeverg­oeding betalen. Advocaat Herman Loonstein merkte tijdens de zitting op dat de nepbom het zevende antisemiti­sche incident rond het restaurant in 2,5 jaar was. Vorige week diende bij de Amsterdams­e rechtbank nog een (niet-inhoudelij­ke) zitting tegen een 31-jarige verdachte van brandstich­ting en vernieling bij het restaurant in mei. Deze man is in 2017 voor soortgelij­ke feiten veroordeel­d. Zijn zaak wordt 17 november inhoudelij­k behandeld.

(De Telegraaf)

SCCN TV 17.1

07:30 NBA Highlights

(HERH.)

08:05 Formula 1 Doc.:

Senna

10:50 UEFA Women’s Champions League: Wolfsburg - Barcelona (Semi - Final) (HERH.)

12:45 UEFA Women’s Champions League: Paris Saint Germain - Olympique

Lyonnais (Semi - Final) (HERH.)

14:40 NBA Highlights

15:15 AEW: Dynamite

17:00 NBA Playoffs: Game 6: Denver Nuggets @ Utah Jazz (2 - 3) (LIVE)

19:30 NBA Eastern Conference Semifinal: Game 1: Boston Celtics @ Toronto Raptors (0 - 0)

(LIVE)

22:00 NBA Playoffs: Game 6: LA Clippers @ Dallas Mavericks (3 - 2) (LIVE)

00:30 ESPN

SCCN TV 17.2

08:00 Doc.: Genius:

Einstein

08:50 Classic Movie: Police

Story

10:35 Comedy Serie: The Fresh Prince of BelAir

11:00 Animation Serie:

Pokémon

11:50 Animation Movie:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname