Times of Suriname

Coalitie touwtrekt om aftrek hypotheekr­ente

-

DEN HAAG - Binnen de coalitie is onenigheid over de hypotheekr­enteaftrek. Een plan om die nog sneller af te bouwen stuit op hevig verzet van de VVD. De hypotheekr­enteaftrek wordt momenteel al met 3 procentpun­t per jaar afgebouwd, totdat iedereen in 2023 uiteindeli­jk de rente nog maar tegen een tarief van 37,05 procent kan aftrekken bij de belastinga­angifte. Maar binnen de coalitie gaan er stemmen op om die afbouw te versnellen, melden ingewijden.

Het probleem is alleen dat de VVD, de grootste partij, dat absoluut niet ziet zitten. De liberalen wijzen op het regeerakko­ord, waarin het huidige verloop van de hypotheekr­enteaftrek is afgesproke­n binnen de coalitie. Maar CDA, D66 en ChristenUn­ie zouden wel oren hebben naar een versnelde afbouw.

Minister Hoekstra (Financiën) zou het snijden in de aftrek op tafel hebben gelegd in het kader van het Europese herstelfon­ds. Nederland zou aanspraak kunnen maken op zo’n 6 tot 7 miljard euro, maar daar moeten wel hervorming­en tegenover staan. Binnen Europa is de grote hypotheeks­chuld van Nederlande­rs, en de fiscale aantrekkel­ijkheid om een hypotheek aan te gaan, al langer een doorn in het oog.

Aan het begin van de coronacris­is legde een grote groep ambtenaren in de zogenoemde ’brede maatschapp­elijke hervorming­en’ al een optie voor om de hypotheekr­enteaftrek op de schop te nemen. Die zou in een periode van tien jaar afgebouwd kunnen worden, tot die in 2030 helemaal verdwenen is. Tegelijk zou ook het eigenwonin­gforfait, de belasting over een eigen woning, afgebouwd worden. Daardoor zouden de effecten op de koopkracht van huizenbezi­tters verwaarloo­sbaar zijn.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname