Times of Suriname

OM: corrupte Orm K vorstelijk betaald

-

UTRECHT - De 44-jarige van corruptie verdachte motoragent Orm K. uit Utrecht zou geld hebben ontvangen in ruil voor het lekken van gevoelige informatie uit de politiesys­temen aan criminelen. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om ‘grote geldbedrag­en’.

Dat laat het OM MiddenNede­rland weten na vragen van deze krant over een van de grootste corruptieo­nderzoeken die er momenteel lopen naar politiemen­sen. Justitie wil niet ingaan op de exacte hoogte van de bedragen.

Dinsdag verscheen K. voor het eerst voor de rechtbank in een pro forma zitting. De Telegraaf onthulde de zaak begin juni. Het onderzoek is extra pikant omdat K. de zoon is van de in 1977 door een RAF-terrorist doodgescho­ten Utrechtse rechercheu­r Arie.

Het onderzoek naar het lekken bestrijkt een lange periode, namelijk van januari 2018 en mei 2020. Orm K. wordt verdacht van schending van het ambtsgehei­m, corruptie en computervr­edebreuk of het oneigenlij­k gebruik van de politiesys­temen. Tegen K. waren eerder ook al disciplina­ire maatregele­n genomen wegens wangedrag bij aanhouding­en. Begin mei werd de politie Midden-Nederland ingelicht door de Rijksreche­rche over een aanstaande aanhouding. Er was eerder al informatie binnengeko­men over Orm K. De politieman zou in ruil voor geld uiterst gevoelige informatie doorspelen aan de zware georganise­erde misdaad. Niet zomaar een kenteken of een adres van iemand, maar echt informatie over lopende onderzoeke­n. Onder andere over een liquidatie­zaak. K. was geliefd binnen het korps. De ontstelten­is was groot toen bekend werd dat hij was opgepakt voor corruptie.

Zijn advocaat liet weten niet te willen reageren op de verdenking­en en de aanstaande rechtszaak. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname