Times of Suriname

Defensie begint volgende week met berging gecrashte helikopter bij Aruba

-

ARUBA - De helikopter van Defensie die in juli neerstortt­e bij Aruba wordt naar verwachtin­g vanaf volgende week geborgen, meldde Defensie.

Er worden twee delen van de helikopter geborgen: het staartstuk en de romp van het toestel. Defensie werkt samen met de Maritime Capacity Alliance, een specialist­isch bedrijf, om de klus uit te voeren.

Materieel dat nodig is voor de berging is dinsdagavo­nd met een transportv­liegtuig aangekomen op Curaçao. Ook is er nog een bergingssc­hip onderweg naar de locatie waar de gecrashte helikopter zich bevindt.

De NH90-helikopter, met in totaal vier personen aan boord, stortte op 19 juli neer toen die onderweg terug was naar het marineschi­p Zr. Ms. Groningen.

Na de crash kwamen de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige coördinato­r Erwin Warnies om het leven. Bemannings­leden van de Zr. Ms. Groningen hadden nog geprobeerd hen te reanimeren nadat de inzittende­n uit de helikopter waren gehaald. De twee overlevend­en liepen geen ernstig fysiek letsel op. Twee dagen na de crash zonk de helikopter, nadat deze door hoge golven en harde wind was weggedreve­n naar een plek op zee die 2,5 kilometer diep is. Defensie heeft daarom eerst onderzocht of het boven halen van het toestel wel mogelijk zou zijn.

Zodra de helikopter is geborgen, worden het staartstuk en de romp overgedrag­en aan de Inspectie Veiligheid Defensie. Die onderzoekt de oorzaak van de crash. Begin augustus concludeer­de de inspectie al dat het onwaarschi­jnlijk is dat er een technische of mechanisch­e storing was.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname