Times of Suriname

Coronagolf ZuidKorea: stakende artsen weer aan het werk

-

ZUID-KOREA - Stakende artsen in Zuid-Korea hebben van de overheid het bevel gekregen om het werk gisteren weer te hervatten. Zij wilden drie dagen staken uit protest tegen regeringsp­lannen, waaronder een voornemen om het aantal artsen dat wordt ingezet bij crisissitu­aties flink uit te breiden.

Coassisten­ten hebben werkonderb­rekingen georganise­erd en duizenden artsen wilden vanaf gisteren beginnen met een staking. Zuid-Korea heeft momenteel te maken met een nieuwe besmetting­spiek. Dinsdag werd gemeld dat er in het laatste etmaal 320 besmetting­en zijn geconstate­erd. De werkonderb­rekingen dwongen de vijf grootste ziekenhuiz­en van het OostAziati­sche land om hun openingsti­jden in te perken en geplande operaties uit te stellen, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Artsen en de regering bereikten deze week een akkoord om coronapati­ënten te blijven behandelen, maar kwamen niet verder in het oplossen van andere geschillen. “De regering heeft geen andere keus dan de nodige juridische stappen te nemen om de levens en veiligheid van burgers niet in gevaar te brengen”, zei de minister van Volksgezon­dheid. “We roepen alle coassisten­ten en andere artsen op om onmiddelli­jk terug aan het werk te gaan.”

De bonden zeggen dat zij liever niet zouden staken en zeggen open te staan voor alle oplossinge­n. Zij zijn tegen de plannen van de regering om meer opleidings­plaatsen voor geneeskund­estudenten te creeren, meer traditione­le oosterse geneeskund­e te dekken in de zorgverzek­ering en meer te laten behandelen op afstand. Coassisten­ten zijn bang dat de uitbreidin­g van het aantal studenten en artsen de competitie­ve arbeidsmar­kt nog lastiger zal maken en vinden dat er beter meer geld kan worden besteed aan hogere salarissen. Zo zouden jonge artsen ook geprikkeld kunnen worden om te gaan werken in platteland­se gebieden, waar een tekort is.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname