Times of Suriname

Griekenlan­d oefent met bondgenote­n, Erdogan waarschuwt voor ‘vernietigi­ng’

-

TURKIJE - Griekenlan­d gaat met Frankrijk opnieuw militaire oefeningen houden in de Middelland­se Zee, waarbij ook Cyprus en Italië van de partij zijn. De vier landen geven daarmee een symbolisch­e waarschuwi­ng af aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die ondanks kritiek onverstoor­baar in omstreden territoria­le wateren blijft boren en de EU-lidstaten waarschuwt voor hun ondergang.

Turkije hoopt met behulp van een seismologi­sch onderzoeks­schip nieuwe energiebro­nnen te ontdekken in een gebied in het oosten van de Middelland­se Zee. Zowel

Griekenlan­d als Turkije eist het stuk zeebodem op. Een dialoog tussen de NAVObondge­noten bleef uit.

Mede daardoor bemoeiden andere landen zich met de kwestie. Italië en Frankrijk spraken openlijk hun steun voor de Grieken uit, terwijl het land van president Emmanuel Macron ook een marineschi­p en gevechtsvl­iegtuigen naar de regio stuurde om de troepenmac­ht uit te breiden en ‘de rust te bewaren’. Ook gingen Franse troepen met de Griekse bondgenote­n trainen.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis had al eerder mariniers en piloten teruggeroe­pen van vakantie en het restant van het leger in staat van paraatheid gebracht voor het geval dat de situatie escaleerde. Bij de nieuwe oefeningen doen onder meer een Frans fregat en drie gevechtsvl­iegtuigen mee.

De Turkse president Erdogan lijkt niet onder de indruk van de coalitie die zich achter Griekenlan­d schaart. Hij zei eerder dat een dialoog de enige manier was om het conflict op te lossen en dat de ‘show’ van Griekenlan­d nutteloos was.

Ditmaal reageerde Erdogan iets gepikeerde­r. Volgens de president gaat Turkije ‘niets weggeven’ en zal zijn land alles doen wat nodig is. Eventuele fouten van de Grieken en hun bondgenote­n zouden alleen maar tot hun vernietigi­ng leiden, zei hij. Erdogan herhaalde dat Turkije opeist wat zich toebehoort in de Middelland­se Zee, Egeïsche Zee en Zwarte Zee. De Turkse president hoopt olie en gasvelden te vinden, zoals het land recentelij­k in de Zwarte Zee deed. Een gasveld van 320 miljard kubieke meter ging de boeken in als de grootste gasvondst in de geschieden­is van het land.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname