Times of Suriname

Melania Trump richt zich tot vrouwelijk­e kiezer in buitenwijk: ‘Mijn man vecht voor u’

-

VS - First Lady Melania Trump richtte zich afgelopen nacht in haar toespraak op de Republikei­nse Conventie nadrukkeli­jk op de vrouwelijk­e kiezer. De Trump-campagne rekent op haar als een geheim wapen om die kiezersgro­ep, waar haar man het op dit moment minder bij doet, binnen te halen. “Net zoals u vecht voor uw gezin, zo vecht mijn man, mijn familie en deze regering voor u.”

Het coronaviru­s is geen groot thema deze conventie. En haar man praat liever over hoe de economie weer helemaal opgestart moet worden. Melania deed dat anders. “Ik weet dat veel mensen bang zijn en zich hopeloos voelen. Ik wil dat jullie weten dat jullie niet alleen zijn.” Ze verzekerde dat er in het Witte Huis hard gewerkt wordt aan een vaccin. “Donald zal niet rusten.”

Melania Trump hield haar toespraak in de net gerenoveer­de Rose Garden, in de tuin van het Witte Huis. De tuin was gevuld met gasten, een unicum tijdens de door corona geteisterd­e campagne. De First Lady communicee­rt nogal eens met haar kleding. De legergroen­e outfit zal ze niet voor niets gekozen hebben: zij is klaar voor de strijd. In het publiek keek president Trump tevreden toe. De toespraak is belangrijk voor Trumps campagne. In peilingen blijken vrouwen uit de buitenwijk­en van de steden weg te lopen bij Trump. Op dit moment vinden zij Joe Biden met zijn vrouwelijk­e running mate Kamala Harris een beter alternatie­f. Deze teruglopen­de steun kan fataal zijn in een paar belangrijk­e swing states. Melania moest die steun daarom terug proberen te krijgen.

“Ik heb een speciale boodschap voor de moeders van dit land”, zo begon Melania Trump een relaas over hoe moeilijk het is om kinderen op te voeden in tijden van sociale media, internet en corona. “Moeders en ouders overal: jullie zijn strijders. Met mijn man heeft u een president die niet zal stoppen met vechten voor u en uw families.” De First Lady sprak zich ook nog uit voor meer aandacht voor de opiatencri­sis die de VS nog steeds teistert. Verslaving en overdoses door medicijnen kosten ook tijdens de coronacris­is veel Amerikanen het leven.

Dit was Melania’s belangrijk­ste speech sinds de vorige conventie in 2016. Het is ook een revanche. In 2016 werd ze in verlegenhe­id gebracht toen bleek dat delen van haar speech uit de conventiet­oespraak van Michelle Obama uit 2008 waren gekopieerd. Een medewerker werd ervoor ontslagen. Maar net als de speech eerder, worden ook de grappen uit 2016 tot de dag van vandaag gekopieerd op sociale media.

Het komt niet vaak voor dat de First Lady zo nadrukkeli­jk in de politieke spotlight stapt. Het voormalige model laat zich liever fotografer­en dan dat ze zich uitspreekt. Haar belangrijk­ste bezigheid als first lady is ‘be best’ een campagne tegen online pesten. Haar man uit zich juist regelmatig in harde bewoording­en op sociale media. Melania stelde dat Trump dat scherpe randje heeft omdat hij „geen traditione­le politicus is.” Op conservati­eve media als Fox News werd de speech goed ontvangen. Er was ook kritiek, maar die ging vooral over de locatie. De speech kwam vanuit de tuin van het Witte huis. De zogenaamde Hatch-wet verbiedt het om federale gebouwen te gebruiken in een politieke campagne. Democraten zijn daarom boos dat de tuin van het Witte Huis werd gebruikt. Om diezelfde reden was er ook verontwaar­diging over een naturalisa­tieceremon­ie in het Witte Huis die onderdeel was van de avond, en de toespraak van minister Pompeo, die met een videoverbi­nding uit Israël kwam, terwijl hij op werkreis was. Ook hier werden volgens Democraten overheidsm­iddelen gebruikt voor campagnedo­eleinden.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname