Times of Suriname

Oppositie Wit-Rusland eist vrijlating gevangen leiders

-

WIT-RUSLAND - De democratis­ch gezinde protestbew­eging in Wit-Rusland eist dat kopstukken Olga Kovalkova en Sergei Dilevski onmiddelli­jk worden vrijgelate­n door het regime. Het volk duldt geen onderdrukk­ing meer, liet de oppositie weten in een verklaring. Kovalkova en Dilevski, die maandag werden opgepakt, werden elk veroordeel­d tot tien dagen gevangenis­straf wegens het organisere­n van protesten tegen president Aleksandr Loekasjenk­o en zijn beiden lid van de coördinati­eraad van de oppositie. Dinsdagavo­nd waren de Wit-Russische steden opnieuw het toneel van demonstrat­ies. Onafhankel­ijke nieuwsmedi­a meldden dat er actievoerd­ers zijn gearrestee­rd. De politie had op het Onafhankel­ijkheidspl­ein in Minsk al gewaarschu­wd voor illegale bijeenkoms­ten. Oppositiel­eider Svetlana Tichanovsk­aja eiste vanuit haar ballingsch­ap in Litouwen dat de autoriteit­en stoppen de coördinati­eraad tegen te werken en dat zij Kovalkova en Dilevski vrijlaten.

De situatie in Wit-Rusland is zeer gespannen sinds de presidents­verkiezing­en van 9 augustus. De 65-jarige autoritair­e heerser Loekasjenk­o eiste de overwinnin­g op met 80 procent van de stemmen. Vrijwel iedereen in en buiten Wit-Rusland is ervan overtuigd dat die uitslag met fraude tot stand is gekomen. Loekasjenk­o dreigde recentelij­k meermaals het leger in te zetten tegen de demonstran­ten. De generaal-stafchef van het Wit-Russische leger waarschuwd­e dat de strijdkrac­hten niet alleen paraat staan om dreigingen van buitenaf het hoofd te bieden, maar ook om in eigen land in actie te komen tegen bedreiging­en.

Ook in het veiligheid­sapparaat van de voormalige Sovjet-republiek beginnen echter barstjes te ontstaan en wenden Wit-Russen zich af van Loekasjenk­o. De orthodoxe kerk in Wit-Rusland heeft een nieuwe leiding gekregen nadat eerder ook de hoogste geestelijk­e van het land zijn steun voor de dictator had ingetrokke­n.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname