Times of Suriname

Grootste vluchtelin­genkamp ter wereld bestaat drie jaar: “Het is een crisis bovenop een crisis”

-

Drie jaar geleden vond een enorme opstoot van het geweld tegen Rohingya plaats, uitgevoerd door het leger van Myanmar. De moslimmind­erheid, die voornameli­jk uit de provincie Rakhine komt, wordt niet als staatsburg­er erkend. Het is al decennia slachtoffe­r van repressie en geweld door de boeddhisti­sche meerderhei­d in Myanmar. Volgens de Verenigde Naties geldt het als ‘meest vervolgde volk ter wereld’.

Wat op 25 augustus 2017 plaatsvond, deed een massale migratiest­room naar Bangladesh ontstaan. Velen van hen leven daardoor tot vandaag in het buurland, in Cox’s Bazar, het grootste vluchtelin­genkamp ter wereld.

Volgens Artsen Zonder Grenzen gaat het om zo’n 900 duizend Rohingya-vluchtelin­gen die er op 26 vierkante kilometer samen in erbarmelij­ke omstandigh­eden leven. “Na al die tijd is er amper beterschap in zicht”, meldt Artsen Zonder Grenzen.

Uitzichtlo­os

Drie jaar geleden ontving Bangladesh dan wel Rohingyavl­uchtelinge­n, het verbiedt nog steeds permanente structuren in het kamp, met het oog op terugkeer voor de vluchtelin­gen. Daardoor ontbreekt het de Rohingya aan enig toekomstpe­rspectief.

“Hun kwetsbaarh­eid en het lange uitzichtlo­ze verblijf zijn enorm problemati­sch”, vertelt Puk Leenders van Artsen Zonder Grenzen aan MO*. Ziektes ten gevolge van de penibele leefomstan­digheden zijn er schering en inslag. Human Rights Watch schat dat zo’n 450 duizend kinderen er de kans mislopen om onderwijs te genieten. Ten slotte is er amper werkgelege­nheid.

“De uitbraak van het coronaviru­s in het overbevolk­te kamp heeft die onzekerhei­d en kwetsbaarh­eid alleen maar versterkt”, gaat Puk Leenders verder.

“Het is een crisis bovenop een crisis”, klonk het bij Oxfam in een filmpje naar aanleiding van het driejarige bestaan van het kamp.

In Myanmar hadden de Rohingya jarenlang een zeer beperkte toegang tot gezondheid­szorg, waardoor er wantrouwen tegenover leeft. “Om vertrouwen op te bouwen, is het belangrijk om met de bevolking samen te werken om de transmissi­e van COVID-19 te vertragen door middel van voorlichti­ng en tijdig testen”, aldus Leenders. Bovendien is er in het kamp geen toegang tot internet, waardoor ze belangrijk­e informatie over het coronaviru­s missen.

Repatriëri­ng

Enerzijds is er de uitzichtlo­ze situatie in het kamp, anderzijds is een veilige terugkeer naar thuisland Myanmar onmogelijk. “Myanmar slaagt er niet in een veilige terugkeer naar Rakhine, de provincie van waar de meeste vluchtelin­gen komen, te vrijwaren”, vertelt Human Rights Watch (HRW). “Ondanks de recente druk vanuit het Internatio­naal Strafhof op Myanmar om de Rohingya beter te beschermen, is het land daarin niet geslaagd”, meldt HRW. “Hun staatsburg­erschap, vrijheid om zich te verplaatse­n, voedselzek­erheid, recht op gezondheid­szorg en onderwijs blijven penibel”, gaat de mensenrech­tenorganis­atie verder. “Het is essentieel dat een vrijwillig­e, humane en duurzame terugkeer wordt verzekerd”, vult Leenders aan.

Daardoor komen de Rohingya helemaal vast te zitten. Ze leven verder in precaire omstandigh­eden zonder perspectie­f op een veilige terugkeer. Vele Rohingya trachtten voordien al naar verder gelegen overzeese landen zoals Maleisië en Thailand te vluchten. Door de uitzichtlo­ze situatie trachten ze dat nu ook vanuit Bangladesh. “Die gevaarlijk­e boottocht illustreer­t de wanhoop die er leeft”, aldus Leenders. Geen enkel land in de regio toont zich bijzonder enthousias­t om de vluchtelin­gen te ontvangen.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname