Times of Suriname

CO2-uitstoot door menselijke activiteit zes keer groter dan natuurlijk­e stijgingen in verleden

-

De huidige CO2-stijging door menselijke activiteit is vandaag zes keer groter dan eerdere opstoten van CO2 in de atmosfeer ooit hebben laten zien. Dat is de conclusie van een Europees onderzoeks­team onder leiding van Zwitserse wetenschap­pers. Ook eerdere warme perioden in de geschieden­is gingen gepaard met een opstoot van de CO2-concentrat­ie in de atmosfeer. De CO2-stijging door toedoen van de mens zoals we die vandaag zien, is echter meer dan zes keer groter en verloopt bijna tien keer sneller dan die eerdere sprongen, stelt het Europese onderzoek.

Nieuwe technologi­e

Een nieuwe meettechno­logie die werd ontwikkeld door het Oeschger Centre for Climate Change Research (OCCR) aan de Universite­it van Bern in Zwitserlan­d, biedt verfijnde inzichten over het klimaat in het verleden. Via hoge resolutiem­etingen in de Antarctisc­he ijsvlakte, kunnen eerdere CO2concent­raties nauwkeurig worden gereconstr­ueerd. De studie die is gepublicee­rd in Science, is een analyse van de atmosferis­che samenstell­ing van de aarde tussen 330 en 450 duizend jaar geleden. Het onderzoek toont aan dat abrupte CO2-stijgingen kenmerkend zijn voor ons klimaatsys­teem en dat ze zelfs tijdens interglaci­ale perioden zijn voorgekome­n. “Tot nu toe werd aangenomen dat het klimaat erg stabiel was tijdens vroegere interglaci­ale perioden en dat er geen abrupte veranderin­gen waren in de atmosferis­che CO2concent­ratie”, zegt Christoph Nehrbass-Ahles van de Universite­it van Cambridge, de hoofdauteu­r van de studie. Volgens Nehrbass-Ahles werden abrupte stijgingen altijd duidelijk omdat smeltende ijsmassa’s op Groenland of Antarctica de oceaancirc­ulatie aanzienlij­k verstoorde­n. Als de CO2 in de atmosfeer snel stijgt, kunnen gelijktijd­ige veranderin­gen in de circulatie van de Atlantisch­e Oceaan worden gedetectee­rd.

Natuurlijk­e sprongen

Het feit dat forse CO2spronge­n niet alleen tijdens ijstijden, maar ook tijdens twee interglaci­ale perioden konden worden gedetectee­rd, verraste de onderzoeke­rs. “We hebben deze gebeurteni­ssen meerdere keren in het ijs gemeten en kwamen altijd tot dezelfde conclusie”, zegt Nehrbass-Ahles.

“We weten nog niet waarom dit is gebeurd”, zegt klimaatond­erzoeker Thomas Stocker, coauteur van de studie. Dit roept nieuwe onderzoeks­vragen op voor de wetenschap­pers, maar wat wel duidelijk is, is dat de CO2-sprongen in vroegere interglaci­ale perioden ruimschoot­s worden overtroffe­n door de huidige ontwikkeli­ng. “De natuurlijk­e sprongen in de CO2-concentrat­ie in de atmosfeer gebeurden bijna tien keer langzamer dan de door mensen aangestuur­de toename in het afgelopen decennium”, benadrukt Nehrbass-Ahles.

Klimaatdoe­lstellinge­n

De onderzoeke­rs vergeleken de CO2-sprongen uit het verleden met de stijging van de CO2 door menselijke activiteit vandaag. Volgens Stocker bedroeg de grootste CO2-sprong in het verleden ongeveer 15 ppm (deeltjes per miljoen, de eenheid voor atmosferis­che CO2concent­ratie), wat ongeveer gelijk is aan de toename die de mensheid de afgelopen zes jaar heeft veroorzaak­t. “Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet zo belangrijk”, zegt Stocker, “maar gezien de hoeveelhed­en CO2 die we nog mogen uitstoten om de in Parijs overeengek­omen klimaatdoe­lstelling van 1,5 graden Celsius te halen, zijn dergelijke verhoginge­n zeker relevant. De bevindinge­n van dit onderzoek zetten ons nog meer onder druk om het klimaat te beschermen”, concludeer­t hij. (MO*Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname