Times of Suriname

Interne onderzoeke­n brengen wijdverbre­id racisme bij VN aan het licht

-

De Verenigde Naties zijn er altijd snel bij om racisme overal ter wereld te veroordele­n. Maar intern kampt de organisati­e ook met racisme, blijkt uit nieuwe onderzoeke­n. Vooral in Genève, waar, ironisch genoeg, de VN-Mensenrech­tenraad en het Bureau van de Hoge Commissari­s voor de Mensenrech­ten zijn gevestigd.

Een onderzoek onder meer dan 688 VNstafmede­werkers in Genève heeft enkele verrassend­e onthulling­en opgeleverd. Het bevestigt opnieuw dat ‘racisme bestaat binnen de Verenigde Naties’.

Uit het onderzoek blijkt dat ‘meer dan een op de drie personeels­leden persoonlij­k rassendisc­riminatie heeft meegemaakt en/of getuige is geweest van rassendisc­riminatie op de werkplek. Bij twee derde van wie met racisme te maken heeft gehad, gebeurde dat op basis van nationalit­eit.’

Onderzoek in New York

Een afzonderli­jk onderzoek door de United Nations Staff Union in New York, de vakbond van het personeel op het VN-hoofdkwart­ier, was even onthullend.

Bijna zes op de tien medewerker­s ‘vinden niet dat de VN raciale gerechtigh­eid op de werkplek effectief aanpakt, terwijl de helft van de respondent­en opmerkt dat ze het niet prettig te vinden over rassendisc­riminatie werk te praten.’

Geel

op

het

Het VN-secretaria­at moest op de koop toe zijn eigen onlineenqu­ête over racisme intrekken. Het had de medewerker­s daarin gevraagd om de eigen huidskleur te identifice­ren. Een van de opties was ‘geel’, een westerse racistisch­e aanduiding van Aziaten, waaronder Japanners, Chinezen en Koreanen.

Op 19 augustus kreeg het personeel hierover een mail. Er stonden geen verontschu­ldigingen in, wel dat de enquête offline was gehaald en herzien zal worden ‘rekening houdend met de legitieme zorgen die door het personeel zijn geuit’.

Verbaal geweld en uitsluitin­g

In het onderzoek in Genève zei een meerderhei­d van wie racisme heeft meegemaakt of er getuige van was, dat rassendisc­riminatie de kansen op loopbaanon­twikkeling beïnvloedd­e. Een aanzienlij­k aantal personeels­leden gaf ook aan dat rassendisc­riminatie zich manifestee­rde in de vorm van verbaal geweld en uitsluitin­g van deelname aan werkactivi­teiten, zoals besluitvor­ming, trainingen, missies en opdrachten.

Veel slachtoffe­rs of getuigen hebben geen actie ondernomen. Ze hebben geen vertrouwen in de beroepsmec­hanismen van de VN, zeggen ze. Velen vrezen ook vergelding.

Nultoleran­tiebeleid

“Wij vinden, als personeels­vakbond, dat het de hoogste tijd is dat de organisati­e het alomtegenw­oordige racisme en rassendisc­riminatie ernstig aanpakt”, zegt Prisca Chaoui, secretaris van de personeels­raad bij het VNkantoor in Genève. “Dit betekent dat men bij elke racistisch­e daad verantwoor­ding moet afleggen en dat er een nultoleran­tiebeleid moet komen.”

“We zijn blij dat het VNmanageme­nt bereid is om deze kwestie aan te pakken, en als personeels­vakbond staan we klaar om te helpen bij het bedenken van serieuze maatregele­n. Die moeten verder gaan dan loze woorden en tot een echte veranderin­g leiden, zodat de VN laat zien dat ze in staat zijn de principes hoog te houden die ze aan de hele wereld verkondige­n.”

Leidinggev­enden

Chaoui zegt bezorgd te zijn dat veel gevallen van racisme niet worden gemeld omdat er geen vertrouwen is in de organisati­e.

“De bevindinge­n van de enquête bevestigen dat racisme bestaat binnen de Verenigde Naties, zoals de secretaris­generaal eerder al verklaarde. Ze laten ook zien dat leidinggev­enden en hogere managers een belangrijk­e rol spelen, net als alle medewerker­s, bij het aanpakken van dit probleem.”

Ze gaat de resultaten van het onderzoek gebruiken om in overleg te gaan met het VNmanageme­nt.

George Floyd

Patricia Nemeth, voorzitter van de United Nations Staff Union, die in New York meer dan 6500 leden telt (met nog eens 20 duizend medewerker­s die in vredesoper­aties actief zijn), zegt dat de moord op George Floyd op 25 mei, de laatste in een lange rij van slachtoffe­rs van politiegew­eld in de VS, ‘de wonden van raciale onrechtvaa­rdigheid in ons gastland en in de hele wereld opnieuw heeft geopend.’

Volgens het eigen onderzoek van de UN Staff Union vindt 44 procent van de respondent­en dat er onvoldoend­e raciale diversitei­t op hun afdeling is en vindt 46 procent dat personeel van Afrikaanse afkomst onvoldoend­e vertegenwo­ordigd is op hun afdeling.

43 procent geeft aan te maken te hebben gehad met pesterijen of intimidati­e op de werkplek op raciale gronden. Verschille­nde respondent­en melden rassendisc­riminatie te hebben ervaren, voornameli­jk in de toon en taal die jegens hen worden gebruikt, in selectie- en promotiepr­ocedures en bij de erkenning van hun autoriteit en rang. (MO* Magazine/)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname