Times of Suriname

Ook bij Amazon is Zwarte Piet niet meer welkom

-

VS - Webwinkel Amazon verwijdert alle producten met afbeelding­en van Zwarte Piet uit zijn assortimen­t. Daarmee volgen de Amerikanen, die sinds maart een Nederlands­e site hebben, het voorbeeld van marktleide­r bol.com. Ook

Coolblue, dat sinds kort extra bezoek krijgt van teleurgest­elde bol.com-klanten, verklaart zich solidair met de pietenboyc­ot.

Amazon zegt niet waarom deze producten nu ineens zijn verwijderd, aldus het Financieel­e Dagblad. Het bedrijf verwijst alleen naar de voorwaarde­n voor externe verkopers. Daarin staat dat Amazon geen producten toestaat die haat, geweld, raciale, seksuele of religieuze onverdraag­zaamheid promoten, aanzetten of verheerlij­ken, of organisati­es met dergelijke opvattinge­n promoten.

Bol.com meldde eerder deze maand dus al dat niet alleen Zwarte Piet in de ban gaat, maar ook termen als ’huidskleur’. “Na opmerkinge­n van klanten, verkopers en experts hebben wij geconclude­erd dat Zwarte Piet als kwetsend kan worden ervaren. Dit assortimen­t weren we dan ook van ons platform”, aldus het bedrijf toen. De voorheen als ’huidskleur­ig’ aangeduide panty’s worden voortaan ’beige’ genoemd, omdat anders het begrip blank wordt genormalis­eerd. Ook op Facebook zijn foto’s van zwarte pieten ook al verbannen. Roetveegpi­eten zijn daar, en bij bol.com, nog wel welkom. In de afgelopen jaren deden andere bedrijven, zoals Hema, ook al hun verwijzing­en naar Zwarte Piet de deur uit. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname