Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Roodharige­n

-

In 1972 werd het al door Arne Jansen gezongen: “Meisjes met rode haren, die kunnen kussen, dat is niet mis.” Nu weten wij daar persoonlij­k niets van, maar de oprichters van Internatio­nale Roodharige­ndag hebben zo’n zwak voor hen met rood haar, dat zij er een hele dag voor in het leven hebben geroepen!

Er kwamen een keer ruim duizend roodharige­n uit ruim tachtig landen wereldwijd bij elkaar in Tilburg. Daar waren er vele activiteit­en te volgen voor de ‘redheads’, zoals een picknick, portetteke­naars, en niet te vergeten de grote fotoshoot, waarmee de organisati­e heeft geprobeerd zo veel mogelijk ‘redheads’ samen op de foto te zetten.

Door de jaren heen is het evenement zo populair geworden dat Roodharige­ndag langer plaatsvind­t.

Rood haar is een haarkleur die vaak wordt geassociee­rd met mensen wier oorsprong in Groot-Brittannië en Ierland ligt, hoewel roodharigh­eid ook in heel veel andere delen van de wereld te vinden zijn. Schotland heeft het hoogste percentage roodharige­n. Geschat wordt dat daar 13 procent van de bevolking rood haar heeft. Ierland volgt met 11 procent roodharige­n. Ook bij de Oedmoerten, een etnische groep in Rusland, komt roodharigh­eid opvallend veel voor. In de VS schat men de aanwezighe­id tussen de 2 en 5 procent, in de EU ligt dat rond de 4 procent en op wereldnive­au is het minder dan 1 procent.

In Nederland is 2,45 procent van de bevolking roodharig, volgens het onderzoek uit 1904 van 478.976 Nederlands­e schoolkind­eren door anatoom Louis Bolk. Bolk ontdekte dat de provincie Drenthe de grootste frequentie van het kenmerk had met 2,78 procent, en de provincie Zeeland had de laagste frequentie van 1,88 procent. Afgezien van de etnisch Nederlands­e schoolkind­eren, onderzocht hij 9.860 Nederlands-joodse schoolkind­eren en vond hij 2,56 procent rood haar. Bolk ontdekte dat een hogere frequentie van rood haar niet gecorrelee­rd was met meer blond haar tussen de verschille­nde provincies van Nederland. Een studie uit 2016 naar de genetische overlap tussen haar en oogkleur, die de bevindinge­n van Bolk vergeleek met de gegevens van het Nederlands­e tweelingre­gister dat in 2004 werd verzameld, vond dat de twee min of meer consistent waren.

Bij een groot deel van de mensen met rood haar kunnen op DNA-niveau variaties in het gen MC1R (melanocort­ine 1 receptor) gevonden worden. Daarnaast lijken ook varianten in het gen OCA2 van invloed.[3] MC1R is waarschijn­lijk van invloed op de activiteit van melanocyte­n en in welke mate ze pigment gaan produceren als gevolg van UV-straling.

Mensen met rood haar hebben dikker haar dan mensen met een andere haarkleur. Roodharige­n hebben een huid die zeer gevoelig is voor zonlicht en snel verbrandt. Het is mogelijk dat natuurlijk­e roodharige­n een andere pijnwaarne­ming hebben dan anderen. Er zijn echter zowel onderzoeke­n die vonden dat ze gevoeliger waren, als onderzoeke­n die het tegendeel aantoonden. Er zijn medici die beweren dat roodharige­n 20 procent meer verdoving nodig hebben dan andershari­gen. (Bron: fijnedagva­n en Wikipeida)

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname