Times of Suriname

De ster GJ 887 is niet zo saai als gedachten dat is slecht nieuws voor haar planeten

-

De ster GJ 887 is één van de helderste M-sterren aan de nachthemel. M-sterren zijn zogenoemde rode dwergen: koel, niet zo groot en daarom ook vaak moeilijker te zien vanaf de aarde dan reuzenster­ren, zoals Sirius. Gelukkig staat GJ 887 heel dicht bij de aarde, namelijk op slechts elf lichtjaar afstand.

Wetenschap­pers denken dat rode dwergen de perfecte locaties zijn om te zoeken naar leefbare planeten. Alleen in onze Melkweg zijn er mogelijk zestig miljard leefbare exoplanete­n bij rode sterren. Dit komt omdat rode dwergen veel langer leven dan grotere sterren, zoals onze zon. Daarnaast zijn rode dwergen vaak rustiger en hebben planeten minder last van zonnevlamm­en. Tenslotte herbergen rode dwergsterr­en vaak rotsachtig­e planeten, zoals Mars en de aarde.

Overigens zijn er niet alleen maar voordelen. De laatste tijd is er een verschuivi­ng zichtbaar naar oranje dwergsterr­en (K-sterren). Dat komt omdat planeten die rond rode dwergen cirkelen vaak gebombarde­erd met gevaarlijk­e röntgen- en ultraviole­tte (UV) straling, die tot honderddui­zenden keren intenser kan zijn dan wat de aarde van de zon ontvangt. Omcirkelen­de exoplanete­n zijn daardoor hun leven niet zeker en kunnen ieder moment van hun atmosfeer beroofd worden. Het betekent dat deze planeten mogelijk kurkdroog zijn.

Nu blijkt dat ook de rode dwergster GJ 887 minder saai is dan gedacht. Om deze ster draaien twee (mogelijk drie) planeten. Wetenschap­pers hebben de ster 27 dagen geobservee­rd met de TESSsatell­iet, maar zagen geen grote zonnevlamm­en. Toch blijkt uit historisch­e Hubbledata dat GJ 887 ieder uur zonnevlamm­en de ruimte in slingert. Deze pieken in helderheid zijn alleen goed te zien in ver-ultraviole­t licht (122–200 nm) en werden door TESS gemist.

Het laat weer zien hoe moeilijk het is om te voorspelle­n of een exoplaneet leefbaar is of niet. In ‘normaal’ licht lijkt GJ 887 een fijne moederster, maar in ultraviole­t licht is te zien dat de ster de planeten continu bombardeer­t met straling. Mogelijk hebben de exoplanete­n bij GJ 887 (vrijwel) geen atmosfeer meer, zoals Mars. In dat geval is de kans zeer groot dat er geen leven is op deze buitenaard­se werelden. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname