Times of Suriname

Loekasjenk­o dreigt met blokkade goederentr­ansport bij sancties EU

-

WIT-RUSLAND - De omstreden Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenk­o dreigt het internatio­naal goederentr­ansport door zijn land stil te leggen als de Europese Unie sancties tegen zijn regime instelt, meldt staatspers­bureau Belta. Loekasjenk­o dreigt daarnaast met het boycotten van de havens in buurland Litouwen.

Eventuele sancties tegen WitRusland werden donderdag besproken door de ministers van Buitenland­se Zaken van de EU-lidstaten. Zij willen daarmee druk zetten op Loekasjenk­o om de dialoog met de oppositie aan te gaan. Aanhangers van de WitRussisc­he oppositie gaan massaal de straat op sinds de presidents­verkiezing­en van 9 augustus. Loekasjenk­o, die de voormalige Sovjet-Republiek al 26 jaar met harde hand regeert, claimt die te hebben gewonnen met 80 procent van de stemmen. De oppositie en de EU stellen dat die uitslag door verkiezing­sfraude stand is gekomen.

De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel zei gisteren dat zij heeft geprobeerd te bellen met Loekasjenk­o. Hij weigerde echter met Merkel te spreken.

tot

Loekasjenk­o ageerde vrijdag ook tegen de EU door de helft van het leger in staat van paraatheid te brengen vanwege ‘bedreiging­en vanuit het westen’, aldus Belta. Analisten hebben gesteld dat Loekasjenk­o de aandacht van de binnenland­se onvrede probeert af te leiden door een internatio­nale crisis te veinzen of te veroorzake­n.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Aleksandr Loekasjenk­o. (Foto: De Telegraaf)
Aleksandr Loekasjenk­o. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname