Times of Suriname

Advocaat Roos pleit voor humane arrestatie verdachten

-

PARAMARIBO – Advocaat Therese Roos zegt aan de krant, dat zij bij een bezoek aan twee verdachten die ingesloten zijn in het cellenhuis te Geyersvlij­t en Keizerstra­at, geconfront­eerd is met twee dusdanig afgetuigde verdachten.

Beide verdachten zijn in een strafzaak opgepakt. Bij de servicesta­tion aan de Coeswijnes­traat reed een politiewag­en de verdachten klem. Voordat de mannen konden uitstappen, werden zij uit het voertuig gesleurd en meteen beschuldig­d van diefstal van een gouden halskettin­g aan de Kwattaweg. Zij werden geschopt en geslagen op hun hoofd, gezicht, buik, rug en schaamstre­ek.

De verdachte, ingesloten te Geyersvlij­t, heeft als gevolg van de slagen en het geschop nu last van zijn maag en plast al dagen bloed. Hij is op eigen verzoek door de dienstdoen­de politieage­nt naar de dokter gebracht. Van de dokter kreeg hij tabletten voorgeschr­even voor zijn maag en het bloedplass­en. De verdachte zegt dat die tabletten niet helpen en dat hij nog steeds maagpijn heeft en bloed plast.

De verdachte aan de Keizerstra­at heeft zwellingen aan zijn hoofd, buik en rug. Hij deed ook een beroep op de dienstdoen­de politieage­nt hem voor consult naar de dokter te brengen. Hij werd niet gebracht, maar kreeg een smeersel om op de gezwollen plekken te smeren, wat niet helpt.

Roos zegt dat het vrijwel bij elke strafzitti­ng voorkomt dat verdachten aangeven dat zij zowel bij de arrestatie als op het politiebur­eau afgetakeld worden om toe te geven dat zij het strafbare feit gepleegd hebben. Bij een confrontat­ie op de zitting met die politieage­nt wordt altijd ontkend dat er slagen zijn gevallen.

“Wij hebben te doen met mensen/personen die recht hebben op een eerlijk strafproce­s en een menswaardi­ge behandelin­g. Met de invoering van het nieuwe Wetboek van Strafvorde­ring op 1 januari 1979, is het de bedoeling van de wetgever geweest om af te stappen van het inquisitoi­r strafproce­s waarbij de gedachte was, dat de verdachte voorwerp van het strafrecht­elijk onderzoek is. Thans, sedert 1979 hebben wij een gematigd accussatoi­r strafproce­s. Verdachten moeten als een gelijkwaar­dige partij behandeld worden en niet meer gezien worden als de underdog in het strafproce­s. Vandaar dat zij ook bepaalde rechten hebben gekregen.”

Volgens Roos hebben politieage­nten geleerd hoe verdachten gearrestee­rd moeten worden. “Het is ze daarbij ook geleerd dat je met verschille­nde verdachten te maken kan krijgen bij een arrestatie. Beelden uit mobiele telefoons tonen aan dat de verdachten zich op geen enkele wijze verzet hebben bij de arrestatie, nog minder waren ze vuurwapeng­evaarlijk en is de gehanteerd­e brute wijze daarom zeer afkeurensw­aardig. Er zijn genoeg nationale en internatio­nale documenten die aangeven hoe omgegaan moet worden met verdachten, ook bij een arrestatie.”

Roos vindt dat een aangifte van verdachten geen heil biedt, omdat politieman­nen die zich hieraan schuldig maken ontkennen en ‘ze beschermen elkaar ook nog’. “De verdachten kunnen bijna nooit de juiste naam aangeven welke politieman­nen ze afgetuigd hebben. Toch moet er enige veranderin­g hierin komen.” Zij denkt dat de politie regelmatig middels refreshmen­t-cursussen steeds eraan herinnerd moet worden hoe arrestatie­s op de juiste wijze en binnen de perken van de wet dienen te geschieden. Roos hoopt dat zij niet meer met mishandeli­ng van verdachten geconfront­eerd wordt en dat deze tot het verleden zal behoren.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname