Times of Suriname

Sterfdag Diana Frances Spencer, prinses van Wales

-

Het is vandaag 23 jaar geleden dat Diana op 36-jarige leeftijd overleed in Parijs. De auto waarin zij en haar vriend Dodi al-Fayed op die bewuste avond zaten, werd achtervolg­d door de paparazzi. Bij de Almatunnel raakte de chauffeur de controle over het stuur kwijt en de Mercedes-Benz S-280 botste frontaal tegen de dertiende steunpilaa­r. Al ronddraaie­nd kwam de auto aan het einde van de tunnel tot stilstand. De klok stond stil op 00:25…

Prinses Diana was de meest populaire persoon in het stijve Britse Koningshui­s. Zij stal de harten van het Engelse publiek en van ons allemaal. Laten we eerlijk zijn; het was toch net een echt sprookje, de verlegen verliefde kleutersch­oolmedewer­kster en haar prins op het witte paard. Dat veranderde snel in een regelrecht­e nachtmerri­e. Haar dood in de zomer van 1997 veranderde voorgoed het leven van haar twee zonen die toen 15 en 12 jaar oud waren.

De docu podcast ‘Diana: Case Solved’ zegt nieuwe bewijzen in handen te hebben dat 23 jaar geleden prinses Diana is vermoord. Uit deze bewijzen zou blijken dat prins Charles achter haar dood zou zitten. Dit nieuws overspoeld­e de laatste dagen de wereld. Het enige waar ik aan kan denken, is wat voor een impact dit nieuws op de nabestaand­en van Diana heeft. Je zou toch maar een kind van Diana zijn en moeten accepteren wat deze podcast allemaal beweert? Ga eens in hun schoenen staan, hoe zou jij er mee omgaan wanneer gesuggeree­rd wordt dat je moeder niet door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen maar dat je vader haar (indirecte) moordenaar is?

Diana was de jongste dochter van de Hon. Frances Ruth Burke-Roche (dochter van de 4de baron Fermoy) en John Spencer, 8ste graaf Spencer, Viscount Althorp, waardoor Diana een afstammeli­ng was van vele koningen van Engeland. Diana had twee zusters, Sarah en Jane en een broer Charles.

Na de dood van haar grootvader aan vaders zijde, de zevende graaf Spencer in 1975, werd lord Althorp de achtste graaf Spencer en zijn dochter kreeg de titel ‘Lady Diana Spencer’, vaak verkort tot ‘Lady Di’. Ze kreeg haar opleiding in Norfolk en aan een kostschool in Kent, en werd beschouwd als een gemiddelde leerlinge. Toen ze 16 jaar was, ging ze naar het Institut Alpin Videmanett­e, in Rougemont, Zwitserlan­d, voor het laatste jaar van haar opleiding.

In 1980, toen ze 19 jaar oud was, werd ze opgemerkt door prins Charles, de prins van Wales, die haar uitnodigde voor een polowedstr­ijd. Een romance begon en het stel verloofde zich op 24 februari 1981. Zij trouwden op 29 juli hetzelfde jaar onder grote publieke belangstel­ling in de St Paul’s Cathedral in Londen.

De nieuwe prinses werd enorm populair en was zeer geliefd. Ze werd beschermvr­ouw van vele projecten en tijdens deze periode groeide haar kledingcol­lectie die later geveild zou worden voor het goede doel.

Aan het begin van de jaren negentig liep het huwelijk op de klippen; deze scheiding werd breed uitgemeten in de Britse en internatio­nale pers en bracht het Britse hof in verlegenhe­id. In een interview vertelde de prinses dat haar echtgenoot haar al voor het huwelijk bedroog met Camilla Parker-Bowles. De prins kende Camilla reeds lang voor zijn huwelijk.

Het koppel besloot in 1992 uit elkaar te gaan, al werd de scheiding pas in 1996 afgerond. Vele Britten wezen met een vinger naar de prins en zijn entourage.

De prinses verloor haar predicaat ‘Koninklijk­e Hoogheid’ en trok zich terug uit het Britse Hof.

(Bron: Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname