Times of Suriname

Trump dinsdag naar onrustig Kenosha

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump brengt dinsdag een bezoek aan Kenosha. Dat heeft een functionar­is van het Witte Huis zaterdag (lokale tijd) tegen verslaggev­ers gezegd. In Kenosha zijn al dagenlang protesten nadat een zwarte man, Jacob Blake, tijdens een politieope­ratie in zijn rug werd geschoten en verlamd raakte vanaf zijn middel.

De 74-jarige Trump zal wetshandha­vers ontmoeten en de schade opnemen in de stad, aldus de functionar­is. Een 17-jarige jongen wordt door de autoriteit­en in Kenosha vastgehoud­en op verdenking van het neerschiet­en van drie mensen die protesteer­den tegen het neerschiet­en van Blake. Twee van die mensen stierven.

Op beelden was te zien dat de gewapende tiener werd aangevalle­n op straat, waarna hij in het rond begon te schieten. De minderjari­ge jongen wordt mogelijk vrijgespro­ken vanwege zelfverded­iging. Trump ging tot nog toe niet uitgebreid in op de zaak. Wel zei hij de orde te willen herstellen in Wisconsin. Volgens hem zal het nog meer een chaos worden als de Democraten aan de macht komen. De polls wijzen de afgelopen tijd weer iets meer in het voordeel van ‘The Donald’ jegens de 77-jarige presidents­kandidaat Joe Biden.

In Kenosha waren zaterdag voor de zevende dag op rij demonstrat­ies tegen racisme en politiegew­eld. Ongeveer duizend mensen namen deel aan een protestmar­s, waarbij werd gescandeer­d “zeven kogels, zeven dagen” en “geen gerechtigh­eid, geen vrede.”

Jacob Blake senior, de vader van Blake, riep betogers op zich niet schuldig te maken aan vandalisme en plundering­en, zoals die in de stad en in het land massaal zijn uitgebroke­n. “Goede mensen in deze stad begrijpen: als we vernielen, hebben we niets”, zei hij. “Houd er mee op. Laat ze voor een avond zien dat we niets hoeven te vernielen.” In Kenosha schoot afgelopen zondag een politieage­nt de 29-jarige Blake zeven keer in de rug. Een video van het incident laat zien dat Blake aanwijzing­en niet opvolgt en naar een auto loopt, terwijl twee politieage­nten hem volgen met getrokken wapens. Als de man het bestuurder­sportier opent en naar voren leunt om ogenschijn­lijk iets te pakken, grijpt één van de agenten hem bij zijn shirt en schiet. De video leidde tot verontwaar­diging en protesten in de Verenigde Staten. Blake’s kinderen van drie, vijf en acht jaar oud zaten in de auto tijdens het incident. Er liep op het moment van de aanhouding al een arrestatie­bevel tegen Blake vanwege aanranding. Ook zou hij een van de agenten hebben aangevalle­n.

De procureur-generaal van Wisconsin, Josh Kaul, die de zaak onderzoekt, heeft eerder deze week bekendgema­akt dat er een mes is gevonden in het voertuig op de vloer aan de bestuurder­skant. Of Blake het mes ook in zijn handen had, is onduidelij­k. De politie zou Blake twee keer hebben proberen te verdoven met een taser, maar dat werkte niet. Agenten werden gebeld door een vrouw die zei te worden lastig gevallen door Blake.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname