Times of Suriname

Inlichting­enchef VS stopt briefings in Congres over inmenging verkiezing­en

-

VS De baas van de Amerikaans­e inlichting­endiensten stopt met de briefings in het Congres over buitenland­se inmenging bij de presidents­verkiezing­en. John Ratcliffe zal de informatie alleen nog schrifteli­jk delen met de Senaat en het Huis van Afgevaardi­gden. Volgens hem voorkomt hij daarmee dat de door hem verstrekte informatie verkeerd wordt begrepen of wordt gepolitise­erd.

Enkele Congresled­en hebben woedend gereageerd op het besluit, omdat ze Ratcliffe niet langer direct vragen kunnen stellen. Volgens de onafhankel­ijke senator Angus King zijn schrifteli­jke berichten “volstrekt onvoldoend­e” en hij spreekt van een belediging. “Om het bewustzijn van het Amerikaans­e volk over bedreiging­en van de verkiezing­en te onderdrukk­en en te beperken, valt niet uit te leggen en niet toe te staan”, schrijft hij in een verklaring. Ook vanuit de Democratis­che partij klinkt harde kritiek. “Deze inlichting­en zijn eigendom van het volk en niet van de diensten. Het Amerikaans­e volk heeft het recht en de behoefte om te weten dat een andere land, Rusland, probeert mee te beslissen over wie hun president moet zijn”, stond in een verklaring van onder meer voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardi­gden. President Trump steunt het besluit van Ratcliffe. Volgens hem hadden de inlichting­endiensten er genoeg van dat Congresled­en vertrouwel­ijke informatie doorsluisd­en. “Ze lekten de informatie. En nog erger: ze lekten de verkeerde informatie”, aldus Trump. Stafchef Mark Meadows verzekert dat Congresled­en alle informatie schrifteli­jk krijgen. Ook belooft hij dat parlementa­riërs alle middelen krijgen die nodig zijn voor hun toezicht op de diensten.

Begin deze maand waarschuwd­e de inlichting­endienst NCSC dat Rusland, China en Iran proberen de presidents­verkiezing­en te beïnvloede­n. Volgens NCSC-directeur Evanina probeert Rusland Joe Biden op alle mogelijke manieren te beschadige­n, terwijl China en Iran juist uit zijn op een nederlaag voor Trump. Na de presidents­verkiezing­en van 2016 werd Rusland ook al beschuldig­d van inmenging.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname